Vesti
Politika

Priština i Podgorica ponovo „crtaju“ granicu

Priština je pozvala SAD i EU u pomoć oko demarkacije granice sa Crnom Gorom, rekao je kosovski premijer Isa Mustafa.
Priština i Podgorica ponovo „crtaju“ granicu
Potpisivanje sporazuma o demarkaciji (Foto RTS)

"Đukanović mi je rekao da je moguće da ispravimo eventualne greške", kazao je kosovski premijer.

Buduću granicu između Crne Gore i Kosova "nactraće" stručnjaci iz EU i SAD, koje je Priština pozvala u pomoć pošto je opozicija žestoko protestovala zbog načina na koji je dogovorena demarkacija te granice.

Premijer Isa Mustafa je prištinskoj televiziji RTV 21 rekao da će ekspertima iz Amerike, Evropske unije i verovatno Velike Britanije na raspolaganju biti svi dokumenti kojima raspolaže Priština, uključujući i zamerke koje je prethodnih meseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

"Strani stručnjaci će videti da li su napravljene greške, a sa naše i cnogorske strane postoji spremnost da se greške isprave", rekao je Mustafa.

Uz sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, demarkacija granice sa Kosovom, bar deklarativno, bila je glavni uzrok serije nasilnih protesta u Prištini i jednako brutalne blokade parlamenta.

Suspenzija ovih sporazuma predstavlja uslov koji je opozicija postavila Isi Mustafi i Hašimu Tačiju za povratak u parlament.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021