Vesti
Politika

Priština: Dobili smo slobodu, ali ne i sve što smo očekivali

U Prištini, ali i drugim albanskim sredinama na Kosovu se danas slavi, što pokazuju ulice okićene kosovskim i albanskim zastavama, ali i primetan manji broj učesnika u saobraćaju. Građani su za RTV Kim kazali da za njih današnji dan pedstavlja slobodu.
Priština: Dobili smo slobodu, ali ne i sve što smo očekivali
Priština (Foto Kim)

Ukoliko danas prođete glavnim šetalištem u Prištini čućete kako prolaznici i poznanici jedni drugima čestitaju. Kažu da danas slave slobodu.

“Kosovo je dobilo slobodu, to je važno. Radiš šta hoćeš, ideš gde hoćeš, ali opet su nas "zabranili", nisu nam odobrili viznu liberalizaciju, kosovski narod je opet na mukama nema posla, nema života, odlaze mladi, ali i sa familijom”, kazao je građanin Prištine.

“Sve dok nema sporazuma između dva naroda, nema ničega. Zašto da ne idem ja u Beograd da živim ili Gračanicu, kao ranije, zašto da oni ne dođu u Prištinu da prošetaju, ljudi smo. Kosovo i Srbija bi bili u dobrim odnosima da nema ovih `glavonja`, i kod vas i kod nas. Politika pomeša narod, a narod hoće da živi, da ima mir, posao, da ima život, ali ovi (političari) moraju da žive, a jadni narod samo pati”, kazao je Nezir Bećiri.

“Znao sam da neće biti bolje nego onako kako je sada, ali dobili smo slobodu i to je najvažnije”, kazao je Isa Krasnići.

“Kosovo je dobilo svoju državnost, druga je stvar što je korupcija na visokom nivou, ali mislim da će to biti rešeno sa novom vladom na čelu sa Aljbinom Kurtijem”, kazao je Šemsi Beriša.

Međutim, građani se takođe slažu i u tome da do sada nije ispunjeno ono što su očekivali.

“Nije ispunjeno ono što je rečeno, ali se nadamo da će biti dobro. Samo dve nacije postoje na zemljskoj kugli, čovek i nečovek. Svi smo od krvi i mesa, dišemo ovaj vazduh zajedno, svi smo ljudi”, rekao je Bislim Ademi.

“Dosta se postiglo, ali ipak nije dovoljno, cela država traži da se više dobije, da bude više slobode”, Marćel Ljacaj.

“Nije ispunjeno ono što smo očekivali, ali to ide postepeno”, rekao je Azem Balja.

Na Kosovu je danas neradan dan. Kako za one koji rade u kosovskim institucijama, zbog obeležavanja dvanaeste godišnjice nezavisnosti Kosova, tako i za one u srpskim sredinama u kojima institucije Republike Srbije ne rade zbog Dana državnosti koji je proslavljen za vikend.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020