Vesti
Politika

Priština do jeseni bez vlade?

Ukoliko pitanje izbora predsednika kosovskog parlamenta završi na Ustavnom sudu, formiranje kosovske vlade moglo bi da bude odloženo do jeseni, piše dnevnik Koha Ditore.
Priština do jeseni bez vlade?
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Kosovska presednica Atifete Jahjaga odlučila je da konstituivna sednica kosovske skupštine bude održana 17. jula i od tog datuma teče vreme za određivanje mandatara kosovske vlade.

Pauza, podseća list, može nastati ukoliko pitanje izbora predsednika parlamenta završi na Ustavnom sudu.

Nakon prevremenih kosovskoh parlamentarnih izbora, koji su na sprovedeni 8. juna, kandidati za predsednika parlamenta su iz predizborne koalicije DPK, koja ima 37 poslanika i postizborne koalicije DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo koja ima 47 poslanika.

Obe strane su najavili da će se obratiti Ustavnom sudu u slucaju da se ne sprovode ustavna procedura tokom biranja predsednika parlamenta.

U slučaju da izbor predsednika kosovske skupštine završi na Ustavnom sudu, taj sud ima 60 dana da odgovori, što znači da bi formiranje vlade moglo da bude odloženo do jeseni.Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020