Vesti
Politika

Priština: Đurić i Pavićević o ekonomiji i suživotu

Marko Đurić i Dejan Pavićević sastali su se danas u zgradi Kancelarije Evropske unije u Prištini. Tema razgovora ekonomska pitanja i zajednički problemi Srba i Albanaca.
Priština: Đurić i Pavićević o ekonomiji i suživotu
Dejan Pavićević i Marko Đurić u Prištini (Foto Kim)

Nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je da je sa Pavićevićem razgovarao o ekonomskim pitanjima i dodao da sa predstavnicima kosovskih institucija treba razgovarati o problemima koji se tiču i Srba i Albanaca.

„Razgovarali smo o tome kako da ekonomske potencijale koji postoje objedinimo, i zajedno sa predstavnicima privremenih institucija, radimo na projektima koji bi bili značajni za obe zajednice. Bilo je reči i o tome kako na širem području centralnog Kosova žive Srbi i sa kakvim problemima se suočavaju“, rekao je Đurić.

Đurić je poručio da je za Srbe i Albance na Kosovu potrebna zajednička budućnost bez mržnje.

„Želimo da budućnost Srba i Albanaca bude budućnost koja neće biti ispunjena mržnjom, netrpeljivišću, razmiricama koje ništa dobro nisu donele", izjavio Marko Đurić u Prištini.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da je ZSO centralni deo sporazuma u Briselu i da se intenzivno vode razgovori o njenom formiranju.  

„Sa predstavnicima Srba u Gračanici i u drugim sredinama, gde su za razliku od Prištine, Srbi opstali razgovaramo kako da na najefikasniji način podignemo Zajednicu srpskih opština“, dodao je Đurić.

Marko Đurić i Dejan Pavićević su u Prištini obišli i crkvu Svetog Nikole, gde ih je dočekao prištinski paroh otac Stevo Mitrić. Đurić je nakon Prištine posetio Gračanicu gde je na još jednom zatvorenom sastanku razgovarao sa predstavnicima lokalnih institucija.

Oficir za vezu Beograda u Prištini Dejan Pavićević se nije obratio medijima.Ostale vesti

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020