Vesti
Politika

Priština: Dijalog izašao iz koloseka

"Srbija je prekršila 32 od 33 dogovora, dok je Kosovo sprovelo 32 od 33 dogovora", rečeno je na konferencija na temu "Žene za dijalog između Kosova i Srbije" koja je održana u Prištini. Takođe, panelistkinje su se složile da su takse "dobar potez".
Priština: Dijalog izašao iz koloseka
Sa konferencije (Foto Kim)

Učesnice konferencije su pričale o aktuelnim temama, međutim, bile su jednoglasne oko toga da žene moraju biti uključenije u procesu dijaloga.

Prisutnima se na samom početku obrato ambasador Norveške u Prištni Per Strand Sjastad koji je kazao da je normalizacija dijaloga ključni deo u dogovoru između Kosova i Srbije. Mnogi vide 2019. godinu kao godinu u kojoj će se dve strane dogovoriti, kazao je Per Strand Sjastad.

„Završni deo dijaloga je u sveobuhvatom interesu Kosova i oblikovaće budućnost vaše države. Obezbediće nove prilike, nove mogućnosti. Takozvani mirovni dogovor će omogućiti da se sva vrata otvore za Kosovo“.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani istakala je da je dijalog izašao iz koloseka.

„Mi imamo obavezu da razgovaramo sa građanima o dijalogu, da vidimo koliko je stvari ispunjeno. Govoreći o izveštaju Vlade Kosova koji je izašao pre nekoliko meseci, a koji obuhvata celokupni postupak za proteklih 7-8 godina, Vlada je došla do zaključka da nije bilo uspešnih dogovora. Srbija je prekršila 32 od 33 dogovora, dok je Kosovo sprovelo 32 od 33 dogovora“, istakla je Osmanijeva, i dodala:

„Takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije nisu glavni krivac za to što se ne dešava ništa u Briselu, glavni razlog za to su greške iz prošlosti“.

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra kaže da su takse odradile svoj posao, i da dok Srbije ne preduzme neke mere, Kosovo ih neće ukloniti. Što se tiče dijaloga, ona ističe da „Srbija sprovodi jednu agresivnu politiku“.

„Dijalog između Kosova i Srbije je jedna od izazovnijih tema. Interesi Kosova su da se pregovori što pre završe i da se dođe do zajedničkog zaključka ili dogovora“, kazala je Deljiu-Kodra.

S drug strane, poslanica saoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu smatra da dijalog ne sme da bude prioritet sve dok se ne pronađu odgovorni za krivična dela nad Albancima na Kosovu.

„Takse su možda odluka koje je `ad hok`, ali to je odluka koju treba da podrži svaka država. U svakom odnosu, kada jedna država ometa drugu državu mora se odrediti jedna vrsta takve zabrane, kao što je ova taksa“, kazala je Hadžiu.

Poslanica iz redova manjinske koalicije „Šest plus“ u Skupštini Kosova, Duda Balje kaže da je ne zanima šta će Srbija dobiti ili izgubiti ovim pregovorima, već samo šta će Kosovo dobiti. Ona ističe da su takse bile dobar potez.

„Apsolutno sam sigurna da je taksa bila jedna od dobrih poteza. To što su sada pregovori u nekoj kvo fazi zbog taksi, mislim da bi smo trebali da imamo neki period kada bi smo zamrzli tu taksu, čisto da vidimo koliko su nas ozbiljno shvatili i kako će se pregovori nastaviti“, kazala je Balje.

Među panelistkinjama nije bilo predstavnica srpske zajednice, jer se, prema rečima organizatora konferencije, nisu odazvale pozivu.

Konferencija je organizovana od strane Istraživačkog instituta za evropski razvoj (RIDEA) i pod pokroviteljstvom Norveške ambasade.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020