Vesti
Politika

Priština: Činimo sve da obezbedimo podršku za članstvo u Savetu Evrope

Predsednik Skupštine u Prištini Gljauk Konjufca izjavio je nakon podnošenja inicijative za članstvo u Savetu Evrope da čine sve što je moguće da obezbede podršku. Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Priština obezbedila podršku Litvanije za članstvo u SE.
Priština: Činimo sve da obezbedimo podršku za članstvo u Savetu Evrope
Vlada Kosova (Foto Kim)

Šef kabineta ministarke spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Šar Jakupi objavio je na svom Tviter nalogu da je ministarka Donika Gervala lično podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Prethodno je vlada na elektronskoj sednici danas načelno odobrila inicijativu za podnošenje prijave u toj međunarodnoj organizaciji.

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je povodom inicijative da čine sve što je moguće da obezbede podršku.

"Tamo imamo i delegaciju koja je stalni predstavnik Kosova u parlamentu, koji redovno učestvuju na skupštini Saveta Evrope", rekao je Konjufca prištinskim medijima.

Osmani: Obezbedili smo podršku Litvanije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Priština obezbedila podršku Litvanije za članstvo u Savetu Evrope.

Osmani se u Litvaniji sastala sa predsednikom te zemlje Gitanasom Nausedom, zahvalivši mu na podršci za pridruživanje Savetu Evrope i NATO-u, prenose mediji u Prištini.

"Mislim da se slažete da su ove vrednosti ugrožene od strane Rusije, ne samo u Ukrajini, već i šire. Raskrsnica na kojoj se nalazimo definisaće Evropu u narednim godinama. Gospodine predsedniče, danas smo tokom sastanka razgovarali o članstvu Kosova u Savetu Evrope i NATO-u i EU, i hvala vam na podršci koju ste nam pružili. Mi smo zahvalni za državnu izgradnju Kosova", rekla je Osmani.Ostale vesti

Beta: EU i SAD veoma nezadovoljni odbijanjem Kurtija da obnovi dijalog
Zvaničnici u institucijama EU i zemlje članice Unije snažno zahtevaju od vlasti Kosova da suštinski obnove dijalog s Beogradom i stavljaju vrlo jasno do znanja da ni Srbija, a svakako ni Kosovo ne mogu napredovati ka ugrađivanju u EU bez opipljivog napretka ka normalizaciji odnosa u vidu celovitog međunarodno priznatog sporazuma.
  • 22.05.2022
’’Bondstil da postane stalna vojna baza’’

Kosovski premijer Aljbin Kurti je tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama zatražio da vojni kamp američkih pripadnika KFOR-a Bondstil postane stalna vojna baza SAD na Kosovu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  • 21.05.2022
Ambasador Kube: Kosovo je deo Srbije
Ambasador Kube u Beogradu Gustavo Trista del Todo, izjavio je da je za tu zemlju Kosovo deo Srbije i da Kuba podržava Srbiju po pitanju integriteta i suvereniteta na celoj teritoriji.
  • 21.05.2022
Istraživanje NSPM: Većina protiv priznanja Kosova
Većina ispitanika istraživanja Nove srpske političke misli ne bi priznalo Kosovo u zamenu za prijem Srbije u Evropsku uniju, protivi se ulasku u NATO i nije za uvođenje sankcija Rusiji - podaci su objavljenog istraživanja.
  • 21.05.2022
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
  • 20.05.2022
’’Ne smemo dozvoliti da nam prošlost bude barijera za budućnost’’

Predstavnici civilnog sektora iz Novog Sada i Prištine i umetnici iz ovih gradova koji učestvuju u zajedničkom projektu „Mnoge perspektive, mnoga iskustva: usmena istorija“ govorili su o svojim iskustvima tokom dosadašnjeg rada ali o ličnim viđenjima rata, te doživljaju nacionalnih simbola, ali i jugonostalgiji. Da ratne rane još nisu potpuno zaceljene videlo se na današnjoj konfrenciji u Medija centru.

  • 20.05.2022