Vesti
Politika

Priština će u Briselu insistirati na otvaranju pitanja nestalih osoba

Na predstojećem sastanku dijaloga u Briselu predstavnici institucija u Prištini insistiraće i na rasvetljavanju sudbine osoba nestalih tokom sukoba na Kosovu, najavio je portparol vlade Kosova Perparim Krueziu.
Priština će u Briselu insistirati na otvaranju pitanja nestalih osoba
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Krueziu je rekao da nestale osobe "ostaju prioritetno i hitno pitanje".

"Očekujemo da na ovom sastanku razgovaramo i o četiri predloga premijera Kurtija sa prethodnog susreta", rekao je Krueziu prištinskim medijima.

Uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u ponedeljak, Krueziu je kazao da će insistirati na novom poglavlju dijaloga i dodao će se videti da li postoji saglasnost.

Upitan da prokomentariše kakav će biti odgovor prištinske strane ako se na sastanku pokrene pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom, Krueziu je rekao da "kosovski ustavni poredak onemogućava formiranje udruženja po etničkim linijama".

Portaprol EU, Peter Stano najavio je će 19. jula visoki predstavnik Jozep Borelj biti domaćin još jedne runde visokopolitičkog dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Miroslava Lajčka.

"Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evrospke perspektive Srbije i Kosova", naveo je Stano.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021