Vesti
Politika

"Priština će sarađivati sa Specijalnim sudom"

Priština će sarađivati sa novoformiranim Specijalnim sudom, izjavio je ministar pravde Kosova Abelard Tahiri za prištinski portal Indeksonlajn.
Abelard Tahiri (Foto kosovapress)

"Taj sud je formiran promenama Ustava i zakona koje je usvojila Skupština Kosova i kosovske institucije će sarađivati da bi se osiguralo sprovođenje poštenih i transparentnih procesa, u skladu sa normama ljudskih prava", izjavio je Tahiri.

Predsedništvo kosovske skupštine nije uspelo da obezbedi kvorum za odluku o sazivanju vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi, na zahtev 43 poslanika, bilo razmatrano ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Poslanici su pokrenuli inicijativu nakon što je skupštini predata peticija, u organizaciji ratnih veterana takozvane OVK, sa više od 15.000 potpisa.

Ratni veterani zahtevaju da se proces formiranja suda, koji je već formiran, vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da se za ratne zločine ne bi sudilo samo Albancima.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021