Vesti
Politika

"Priština će opet da se saplete o ono što sama radi"

Provokacije i pokušaji destabilizacije Srbije iz Prištine se nastavljaju, a kosovski vicepremijer Enver Hodžaj pokušava da i okolne zemlje uvuče u sukob.
Milovan Drecun (Foto Tanjug/Srđan Ilić)

Hodžaj je rekao da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije, a predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da Priština pokušava da stvori antisrpski pakt nakon niza neuspeha na međunarodnom planu.

“Posle niza neuspeha na međunarodnom planu da nekako ojačaju tu samoproglašenu državu, ne mogu da postanu članica Uneska i Interpola, niti da dobiju viznu liberalizaciju, Priština nastoji da stvori jedan antisrpski pakt sa onim državama kojima nije cilj poboljšanje međususedskih odnosa, već nanošenje štete Srbiji i srpskom narodu. Pokušavaju tim razgovorima sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom da naprave neku vrstu saveza kako bi udruženi mogli da nanose što je moguće veću štetu Srbiji i da je slabe", kazao je Drecun za jutarnje Vesti Prve televizije.

Prema njegovorm mišljenju, Albanija je u stvari ta koja rukovodi tim savezom.

"Naravno, Hodžaj nije spomenuo Albaniju, a Albanija je ta koja je svakako u tom savezu i koja rukovodi svim tim. Naravno da ne mogu da računaju da će pridobiti Bosnu i Hercegovinu zbog Republike Srpske, Mađarska ima veoma stabilne i dobre odnose sa Srbijom i sigurno ne bi ušla u takvu jednu destabilizujuću aktivnost koja je potpuno anticivilizacijska, Rumunija nije priznala Kosovo kao državu, Bugarska ima veoma opreznu politiku, Grčka to ne može da radi. Kada sve to pogledate Priština postaje glavni činilac destabilizacije čitavog regiona i vuče ga unazad", naglasio je Drecun.

On je dodao da je cilj Prištine dalje zaoštravanje odnosa sa Beogradom.

"Verujem da će Priština opet da se saplete o ono što sama radi. Mislim da oni idu na dalje zaoštravanje sa Beogradom, želi da spreči mogućnost postizanja bilo kakvog kompromisnog rešenja", zaključuje.

 Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023