Vesti
Politika

Priština, Beograd i Unesko – druga runda

U odnosima Beograda i Prištine sve je aktuelnije i pitanje članstva Kosova u Interpolu i Unesku.
Priština, Beograd i Unesko – druga runda
Sedište Uneska (Foto Novosti)

U jeku leta Beograd gleda u jesen i pita se hoće li se Priština tada razmetati novim članskim kartama. Za Interpol se već prijavila, pa su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije već danas naterani na sastanak i ofanzivu.

"Veliki skup Interpola je u septembru u Kini. Situacija sa prijemom Kosova u tu instituciju je komplikovanija od prijema u Unesko. Osim Kosova, prijavila se i Palestina i Solomonska ostrva. Kako reći "glasajte za Palestinu, ali ne i za Kosovo", upitao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Davno je vladavina prava u međunarodnoj zajednici ustupila mesto vladavini sile i zato je dosta važno ne gde ste doktorirali, nego ko vam je mentor, a oni imaju jake mentore. S druge strane, Srbija ne vrši vlast na Kosovu i dakle Kosovo postaje El Dorado za kriminalce. S tog aspekta sigurnosti regiona, to nije gora pozicija za Srbiju nego što je ova sada", naveo je advokat Božo Prelević.

Za člansku kartu u Unesko Priština može da se prijavi do oktobra, za eventualno glasanje u novembru. "Imamo bezbroj problema, ali se spremamo", poručuje predsednik države.

"Verujem da ćemo opet imati dovoljno glasova ne da nekoga u nečemu sprečimo, već da obezbedimo sigurnost za našu baštinu na Kosovu. Da li će to biti ili ne, mi ćemo dati sve od sebe i uložiti ogromnu energiju u to", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović procenjuje da su šanse Kosova danas jednake onim iz 2015. kada su im za članstvo nedostajala tri glasa.

"Novo je ono što se tiče relacije Beograd - Priština. Očigledno je jedan politički proces u toku i zato mislim da glavni akteri u Beogradu i Prištini, ali i na drugim mestima ne žure i ne vrše pritisak da se to bitno izmeni. Prema tome, ovo ne znači da mi sada treba da se uspavamo već podrazumeva aktivnu diplomatiju", rekao je Pavle Jevremović.

Iako se čini da je prištinska diplomatija i po tom pitanju i te kako aktivna, zahtev za članstvo u Unesko čeka formiranje nove Vlade. Aktuelni šef diplomatije Enver Hodžaj tvrdi da su glasovi za učlanjenje obezbeđeni.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022