Vesti
Politika

"Priprema za pregovore s Prištinom"

Redovno prolećno zasedanje Sabora SPC iz Žiče se seli u Beograd, gde bi, kako saznaje Blic, vladikama trebalo da se obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Analitičari poručuju da je prisustvo svetovnog vođe među duhovnicima krajnje neuobičajeno i da je moguće da predsednik želi da pripremi vrh SPC za nastavak pregovora Beograda i Prištine.
Manastir Žiča (Foto zica.org.rs)

Srbija je sekularna država, u kojoj su odluke vlasti u potpunosti nezavisne od mišljenja crkve. Tako je na papiru - u praksi, crkveni velikodostojnici svako malo iznose političke stavove i o njima sa državnicima debatuju u javnosti. Uoči prolećnog Sabora, kao glavna nametnula se takođe svetovna tema.

"Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života", rekao je patrijarh Irinej.

Odnosi Srpske pravoslavne crkve i države bili su zategnuti kada su otpočeli briselski pregovori, da bi, kako se hladio dijalog, otoplile i poruke između vlasti i crkvenih velikodostojnika. Analitičari smatraju da je gostovanje Vučića na Saboru pokušaj umekšavanja stava crkve pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Za očekivati je da, ukoliko se pregovori otvore, da je jedna logika državnog vrha i političara koji pokušavaju da reše taj problem, a druga Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko svi ostanu na istim pozicijama, i SPC ostane na tvrdim pozicijama koje su zapravo nekadašnje državne politike srpskog nacionalizma, za očekivati je da će se ući u direktan sukob", smatra verski analitičar Slobodan Sadžakov.

Pojedini stručnjaci, pak, smatraju da je razlog za pozivanje predsednika na Sabor daleko prozaičniji.

"To može da znači da crkva pokušava da dobije neke bodove kod aktuelne vlasti, a to smo već mogli da vidimo zato što je dobila određenu finansijsku pomoć od države. Ali, sasvim je moguće, i da zadrži sadašnji status - ne smemo da zaboravimo da crkve ne podležu PDV-u i da crkva ne podnosi završni račun", rekao je verski analitičar Draško Đenović.

Stručnjaci procenjuju da će naglasak ovogodišnjeg Sabora biti na obeležavanju 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali je izvesno da će biti i talasanja zbog sukoba unutar Sinoda.

Među temama ovogodišnjeg Sabora, procenjuju analitičari, mogao bi da se nađe i status američkog episkopa Maksima, koji nije u dobrim odnosima sa pojedinim uticajnim vladikama. U fokusu bi takođe trebalo da se nađu sporni finansijski izveštaji dela eparhija, dok gotovo izvesno neće biti rasprave o poziciji srpskog patrijarha Irineja, kao ni o pitanjima pedofilije unutar SPC.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021