Vesti
Politika

“Primena SSP novo poglavlje u razvoju Kosova”

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da je početak primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju novo poglavlje u razvoju Kosova, prenosi prištinski list "Koha ditore".
“Primena SSP novo poglavlje u razvoju Kosova”
Isa Mustafa (Foto Kim)

On je rekao da Kosovo postavlja temelje ugovornih odnosa sa EU, što iziskuje pridržavanje uzajamnih prava i obaveza u širokom spektru oblasti, uključujući poštovanje demokratskih principa, primenu evropskih trgovinskih standarda, konkurentnost, pravnu državu, opštu i intelektualnu svojinu.

Kako je naveo, od danas će carinske tarifne barijere i ograničenja količine i vrednosti biti ukinute, čime će kosovskim kompanijama biti omogućeno da izvoze svoje proizvode uz mnogo manje troškove nego do sada.

"Imam razloga da verujem da će, posle uspešnog zadovoljenja kriterijuma i preporuka koji su od nas traženi radi vizne liberalizacije, trenutak primene i tog akta nastupiti veoma brzo, kao što je došlo vreme i za S SP", zaključio je Mustafa.

Istovremeno, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da je početak primene S SP veoma važan za Kosovo zato što jača političku stabilnost, vladavinu prava, međunarodnu i regionalnu saradnju, održivu tržišnu ekonomiju i postepeno usklađivanje sa evropskim standardima u svim oblastima, prenosi "Indeksonlajn".

Čolaku je, međutim, ukazao da S SP donosi i mnogo novih obaveza Kosovu.

On je izrazio očekivanje da će Kosovo primiti još dobrih vesti tokom ove godine, kao što su vesti o viznoj liberalizaciji i pridruživanju mnogim projektima EU.Ostale vesti

RSE: Neizvestan nastavak dijaloga u Briselu
Održavanje naredne runde dijaloga Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou, zakazane za ponedeljak je za sada neizvesno, rekli su evropski izvori Radiju Slobodna Evropa i posredno nagovestili da je moguće da se uopšte ne održi planirani sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, najavljen za 28. septembar.
  • 23.09.2020
Server: Grenelov spektakl za šefa
Sporazum u Vašingtonu nije ozbiljan, značajniji je onaj iz Brisela od pre osam godina, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber. Po mišljenju Danijela Servera, američkog stručnjaka za Balkan, potpis u Beloj Kući je “Grenelov politički spektakl za njegovog šefa”.
  • 23.09.2020
Nakon Vašingtona kosovske institucije na velikom ispitu
“Živimo u svetu sistemske, planirane i ciljane diskriminacije, kako bi se demotivisala vera običnog čoveka da je ovde moguće zasnovati normalan život”, smatra Stefan Filipović ispred Centra za mir i toleranciju. Direktor NVO ACDC Dušan Radaković i Ognjen Gogić ispred Aktiva navode da su kosovske institucije nakon potpisanog spozuma u Vašingtonu na velikom ispitu, te da je rad na unapređenju međuljudskih odnosa na Kosovu stavljen u drugi plan. 
  • 23.09.2020
Đurić upoznao delegaciju DFC sa potencijalima na Kosovu
Na sastanku sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić govorio je o potencijalima za ekonomska ulaganja na Kosovu, posebno u većinski srpskim sredinama.
  • 23.09.2020
Mihajlovićeva sa degacijom DFC
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović sastala se sa delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC), a razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.
  • 23.09.2020
Lajčak: EU podržava dijalog BG i PR
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak  juče je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske i državnim sekretarom za evropske poslove Češke o dijalogu Beograda i Prištine. "EU podržava dijalog Beograda i Prištine", poručio je Lajčak.
  • 23.09.2020