Vesti
Politika

"Primena postignutih dogovora prioritet"

Potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček kaže da bi prioritet nove faze dijaloga Beograda i Prištine trebalo da bude primena dogovora.
Ulrike Lunaček (Foto arhiva Kim)

"Još moramo da sačekamo kako bi videli šta će biti rezultati obnovljenog dijaloga. Prioritet bi trebalo da bude puna implementacija, sa obe strane, već dogovorenih sporazuma kao što su energetika i sloboda kretanja", navodi Lunačekova.

Prema njenim rečima, svaka strana mora da radi za sebe na tome, "a ne da čeka onu drugu".

"EU bi morala da nastavi sa insistiranjem na implementaciji kako bi došlo do pune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", poručila je Lunaček povodom poslednjeg sastanka predsednika Srbije i Kosova u Briselu i najave početka nove faze u dijalogu kojim posreduje EU.

Lunaček kaže da će nastavak briselskog dijaloga biti težak kako zbog nedostaka međusobnog poverenja, tako i zbog dosadašnjeg izostanka primene dogovorenog.

"Evropska služba za spoljne poslove bi trebalo da nadgleda primenu dogovora postignutih u dijalogu i da o tome redovno izveštava sve zainteresovane strane uključujući i Evropski parlament", kaže Ulrike Lunaček.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022