Vesti
Politika

Prikrivanje zločina OVK

Predsednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun je izjavio da su KFOR i civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK) prikrivali zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjene nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica od 1998. do kraja 2000. godine.
Prikrivanje zločina OVK
Sednica Radne grupe Odbora za Kosovo i Metohiju (Foto arhiva Kim)

"To je demokratski pristup utvrđivanju istine, pravde i pomirenja", rekao je Drecun na sednici Odbora za Kosovo, na kojoj je usvojen izveštaj Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina počinjenim na Kosovu nad Srbima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica.

Drecun je izjavio da je na Kosovu od 1998. do kraja 2000. godine ubijeno ili nestalo više od 2.500 civila i da je potrebno formirati posebno državno telo, čiji bi zadatak bio da nastavi da prikuplja dokaze o zločinima OVK.

Država Srbija nije na Kosovu bila zločinac, već se branila od genocida, rekao je Drecun.

Član Radne grupe Veljko Odalović je naveo da je sačinjen dokument na 7.000 stranica o 3.540 zločina za koje su odgovorni pripadnici OVK.

Priština i međunarodna zajednica ćute o zločinima nad Srbima, izjavio je Odalović i dodao da ne očekuje rezultate specijalnih tužilaštava i sudova formiranih zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

Niko za te zločine nije odgovarao, a Priština odbija bilo kakvu saradnju, zbog čega su porodice žrtava nezadovoljne. Te nestale osobe se nisu izgubile u šumi, već su žrtve teških zločina, rekao je Odalović.

Uz podatak da se 1.622 osobe vode kao nestale, Odalović je ocenio da njihove porodice imaju pravo da znaju ko je počinio zločin.

Najveći broj zločina nad kosovskim Srbima se desio posle 10. juna 1999. godine, u prisustvu međunarodnih zvaničnika, čiji je zadatak bio da se tako nešto ne dogodi, izjavio je Odalović, uz tvrdnju da je od oko 13.000 stradalih na Kosovu "skoro 2.000 Albanaca koje su ubili Albanci".

Posle povlačenja srpske vojske i policije je ubijeno oko 400 Albanaca, uz brutalnost kakva nije bila manja nego prema Srbima. Zavera ćutanja Albanaca i međunarodne zajednice o tome i dalje traje, a naš doprinos je da se čuje istina, rekao je Odalović.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Terzić je ocenio da je potrebno do sudnjeg dana goniti počinioce zločina, kako se ne bi ponovili i da se ne bi krila istina o stradanju srpskog naroda.

Najveća pretnja miru u regionu je stvaranje velike Albanije i etničko čišćenje Srba sa Kosova, o čemu govori samo Beograd, za razliku od Severne Makedonije, Grčke i Crne Gore, koje ćute, izjavio je Terzić.

Prema njegovim rečima, zločini nad Srbima na Kosovu su počeli 1878. godine i činjeni su sistematski, da bi period od 1998. do 2000. bio samo finale tog procesa.

Član Odbora iz SNS Nebojša Bakarec je izjavio da je OVK, sarađujući sa mafijom u Albaniji radi trgovine ljudskim organima, ubila oko 900 Srba i 100 Albanaca.

Od 17. veka su Albanci činili genocid nad Srbima. Ubijali su Srbe tokom celog 20. veka, u zločinima kakvi nisu zabeleženi u svetu, za šta niko nije kažnjen, rekao je Bakarec.

On je izjavio da, pošto je 1999. sa Kosova proterano 250.000 Srba, aktuelna vlast u Prištini želi da se reši i preostalih 100.000 Srba, za šta je jedina prepreka njihovo jedinstvo i vojna snaga Srbije.

Poslanik SNS Srbislav Filipović je ocenio da država Srbija nije mogla da, delujući na sopstvenoj teritoriji, počini genocid na Kosovu.

Žele da nam nalepe etiketu zločinaca, a medije ne interesuju zločini počinjeni nad srpskim narodom. Srbi su žrtve, a ne zločinci, o čemu ćuti većina srpskih medija, rekao je Filipović.Ostale vesti

Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022
RTV Mir vraćena u kablovski sistem, ali i dalje u teškoj situaciji
Vlasnik RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se ova televizija nalazi u nikad težoj finansijskoj situaciji i da je tome najviše doprineo MTS d.o.o koji je prema rečima Radosavljevića, na severu Kosova, pre oko tri godine kupio sve privatne kablovske operatere.
  • 16.05.2022
Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne
"Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.
  • 16.05.2022
Ajova odlikovala Kurtija
Premijer Kosova Aljbin Kurti odlikovan je tokom zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama za izvanrednu službu u inostranstvu.
  • 15.05.2022
Saracin: Stav Nemačke jasan, Кosovo pripada Savetu Evrope

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin napisao je da je stav Nemačke jasan da je Кosovo srce Evrope i da pripada Savetu Evrope.

  • 14.05.2022
Petković: Biće još povlačenja priznanja Kosova

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja Кosova. „Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale Кosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati“, istakao je Petković.

  • 14.05.2022