Vesti
Politika

Prigožin: Vagner grupa nikada nije bila u Srbiji

Ruska paravojna grupa Vagner nikada nije bila u Srbiji i nije imala kontakte sa Srbijom, izjavio je njen osnivač Jevgenij Prigožin.
Prigožin: Vagner grupa nikada nije bila u Srbiji
Posetioci se okupljaju ispred PMC Vagner centra u Sankt Peterburgu, Rusija, novembar 2022. (Foto Rojters/Igor Rusak)

"U privatnoj vojnoj kompaniji Vagner u ovom trenutku nema državljana Srbije, i odavno ih nije bilo. Zato sve glasine koje kruže o interakciji Vagner grupe i Srbije nemaju nikakvog osnova", naveo je Prigožin na društvenim mrežama.

O navodima da su pripadnici grupe Vagner nedavno bili prisutni na severu Kosova, dok su bile podignute barikade, Prigožin je kazao da "Srbi odlično sami izlaze na kraj sa svojim problemima", prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Na društvenim mrežama je nedavno kružila informacija da su dvojica srpskih desničarskih aktivista, lider grupe Narodne patrole Damnjan Knežević i njen član Zoran Lekić, posetili centar kompanije Vagner u Sankt Peterburgu krajem prošle godine, posle čega su se u medijima pojavili nepotvrđeni navodi o prisustvu "vagnerovaca" na severu Kosova.

Prigožin je naveo i da će pripadnici grupe Vagner "naravno učestvovati" u slučaju izbijanja međuetničkog sukoba u SAD, "na poziv savetnika američkog Stejt departmenta Dereka Šolea".

Srpski servis ruskog državnog medija Raša tudej, koji je nedavno započeo rad u Srbiji, objavio je pre dve nedelje oglas grupe Vagner za regrutovanje dobrovoljaca za rat Rusije protiv Ukrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da taj oglas grupe Vagner "nije fer" i da zakon zabranjuje državljanima Srbije odlazak na strana ratišta.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Ako pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina. Za organizovanje takvog učešća zaprećena je kazna zatvora od dve do deset godina.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023