Vesti
Politika

Prigovor o amandmanu 24 predat Ustavnom sudu

Predstavnice tri opozicione partije na Kosovu, Albuljena Hadžiju, Teuta Hadžiju i Valjdete Bajrami, dostavile su Ustavnom sudu prigovor na glasanje u parlamentu o izmenama amandmana 24 neophodnog za formiranje Specijalnog suda.
Prigovor o amandmanu 24 predat Ustavnom sudu
poslanice opozicije (Foto Zeri)

Opozicija tvrdi da je glasanjem za pomenuti amandman prekrišen suverenitet i ustav Kosova i zbog toga Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za novo Kosovo traže tumačenje Ustavnog suda.

„Mi smo poslale odluku Skupštine Ustavnom sudu, jer mislimo da su napravljene proceduralne i materijalne povrede. U ovom procesu je prekršen ustav i suverenitet zemlje“, rekla je za Zeri poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiju.

Prištinski mediji pišu da će ovaj potez opozicije odložiti potpisivanje ukaza o proglašenju tog zakona što je presednica Kosova Atifete Jahjaga trebalo da učini do ponoći.

Odluka Ustavnog suda može očekivati 11. septembra ili 11. oktobra.

Ipak poznavaoci ustavnog prava su za prištinske medije rekli da su skeptični da će Ustavni sud doneti odluku koja će osporiti formiranje Specijalnog suda.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023