Vesti
Politika

Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda

Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Hoti u Skupštini Kosova (Foto Ljajmi)

"Ukinuli smo recipročnu taksu da bi počeo dijalog, ali ne onaj dijalog iz 2011. već da bi ušli u dijalog za uzajamno priznanje i međunarodni sporazum. Nema tehničkog dijaloga i nema parcijalnog sporazuma koji ćemo potpisati i doneti ovde u skupštinu, kao što su bili oni o fusnoti i tablicama. Ovo je dijalog o finalnom sporazumu sa uzajamnim priznanjem, tako da ili ćemo doneti takav sporazum ili ćemo konstatovati da ne možemo da postignemo sporazum i onda ćemo se vratiti na recipročne mere", rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje Hotiju “da ne misli da će pretnjama primorati Beograd na ustupke”.

“Pretnja ponovnim uvođenjem anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i drugim agresivnim aktima za koje Priština koristi eufemizam "reciprocitet", jeste u suštoj suprotnosti sa duhom koji nam je potreban u dijalogu, kao i pokušaj udarca dogovorima iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji, budući da koncept mini-šengena podrazumeva dogovorena pravila a ne jednostrane poteze”.

Petković ističe da Hoti svojim stavovima može naneti štetu samo sebi, ali i svojim sugrađanima.

“Očekujem da međunarodna zajednica oštro ukori Prištinu zbog najnovije serije provokacija i jezika pretnji i mržnje kojima se potkopava dijalog”, istakao je Petković u saopštenju za medije.Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020