Vesti
Politika

Pretnje poslanicima "Srpske liste"

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da su pojedinim poslanicima Srpske liste upućene pretnje da bi odustali od formiranja specijalnog suda.

Pretnje poslanicima
Aleksandar Jablanović (Foto Kim)

Jablanović je u izjavi mitrovačkom Radiju Kontakt plus rekao da su pretnje prijavljene Kosovskoj policiji, a da poslanici Srpske liste ostaju opredeljeni radu koji vodi u pravcu uspostavljanja specijalnog suda.

“U poslednjih 48 sati upućeno je nekoliko pretećih poziva pojedinim poslanicima Srpske liste u cilju zastrašivanja i odustajanja od podrške formiranju specijalnog suda za zlocine OVK“, rekao je Jablanović.

On je ocenio da su ove pretnje prijavljene nadležnim organima i da očekuju njihov rad na rešavanju ovih slučajeva.

“Srpska Lista ostaje, i pored pomenutih pretnji, opredeljena ka radu na uspostavljanju specijalnog suda i izglasavanju ustavnih amandmana koji će to omogućiti“, naveo je Jablanović.

Kosovska skupština trebalo bi sutra, pod pritiskom međunarodne zajednice, ponovo da glasa o ustavnim amandmanima koji su neophodni za formiranje specijalnog suda za zločine bivše OVK, mada su već svi rokovi istekli.

Sednica je zakazana za 10 časova, uprkos velikom protivljenju opozicije.

Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je odluku da na dnevni red stavi glasanje o ustavnim amandmanima kojima se otvara put za formiranje Specijalnog suda.

Opozicija smatra da amandmani vezani za osnivanje specijalnog suda ni u kom slučaju ne treba da budu ponovo u skupštinskoj proceduri i najavljuje da će glasati protiv.

Međutim, očekuje se da će pojedini poslanici Demokratske partije Kosova, koji su tokom prošlog glasanja 29. juna bili protiv formiranja ovog suda, sada glasati za usvajanje amandmana.

Na sednici predsedništva Skupštine Kosova šef parlamentarne grupe Pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca je rekao da je "ponovno stavljanje na glasanje tih amandmana antidemokratski potez bez presedana".

"I prvi put kada su amandmani došli u Skupštinu, bili su skandalozni i umesto da vlada to prihvati, ona sada ide korak dalje i pravi još antidemokratskiji potez i bez promenjenog zareza ponovo ih vraća u skupštinsku proceduru, što je bez presedana. Ukoliko to uradimo, legitimisaćemo anarhiju na Kosovu", smatra Konjufca.

Sličan stav imaju i predsednici ostalih parlamentarnih opozicionih grupa.

Prethodno je u petak kosovska vlada usvojila izmene ustavnih amandmana za formiranje specijalnog suda za ratne zločine bivše OVK i specijalnog tužilaštva i dostavila ih parlamentu na razmatranje.

Vlada je usvojila i Nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima u sudskim procesima pred tim sudom.

Vraćanje u skupštinsku proceduru, kao i usvajanje ustavnih amandmana predstavlja izuzetno značajan korak za Kosovo u ispunjavanju obaveza koje je preuzelo od međunarodne zajednice, saopšteno je ranije iz kabineta premijera Kosova Ise Mustafe.

Ta obaveza preuzeta je prošle godine kada je Skupština Kosova sa dve trećine glasova usvojila Zakon o međunarodnom sporazumu Kosova i EU o produžetku manadata misiji Euleks, kao i o potrebi za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Istaknuto je da će ispunjenje ove obaveze doprineti rasvetljavanju optužbi i da će biti od izuzetne važnosti za evroatlantske integracije Kosova, kao i za dalje jačanje strateškog partnerstva sa SAD i Evropskom unijom.Ostale vesti

Kurti: Mene je izabrao narod, a ne ambasadori
Premijer Kosova Aljbin Kurti naveo je da veoma ceni američkog ambasadora Džefrija Hovenijera, ali da je njega izabrao narod, a ne ambasadori.
  • 01.06.2023
Borel: Tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO
Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da su u razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani izneta tri zahteva - novi izbori na severu, obezbeđivanje učešća Srba na njima i početak rada na uspostavljanju ZSO, navodeći da će u suprotnom to imati ozbiljne posledice po odnose sa Evropskom unijom.
  • 01.06.2023
Osmani: Ako Srbi žele nove izbore na severu, postoji legalan način
Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je danas u Moldaviji održan kratak zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome su bili i predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef spoljne politike EU Žozep Borel. Onaw je navela da postoji mogućnost održavanja novih izbora u četiri opštine na severu, što su zatražili francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc.
  • 01.06.2023
Vučić: Težak razgovor sa Makronom i Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na Kosovu.
  • 01.06.2023
MSP Kosova pozvalo građane da izbegavaju putovanje preko Srbije
Zbog situacije na severu Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore pozvalo je sve građane Kosova da "izbegavaju prelazak preko Srbije".
  • 01.06.2023
Makron: Pariz i Berlin pozvali na nove izbore na severu Kosova uz učešće Srba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Moldaviji da su Pariz i Berlin danas apelovali na Srbiju i Kosovo da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

  • 01.06.2023