Vesti
Politika

"Pretnje ne doprinose stabilnosti na KiM"

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić ocenio je povodom pretnji Haradinaja da ni albanskom narodu nije u interesu da ga zastupaju oni koji zagovaraju mržnju i nasilje.
Goran Rakić (Foto novosti.rs)

Rakić je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na pretnje albanskih lidera koje ne doprinose stabilnosti KiM.

"Pomirenje srpskog i albanskog naroda na Kosovu moguće je tek kada se raščisti sa avetima prošlosti", istakao je on.

Izjava Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg lidera OVK, zapravo njegova pretnja upućena srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da se "ne igra sa Albacima" i da se "ne kači sa njim", samo je nastavak pretnji koje Haradinaj upućuje Srbima i njihovom lideru" rekao je Rakić.

"Nažalost, tu politiku koju zagovara premijer Vučić pojedini albanski lideri ne žele da shvate i prihvate, što je donekle i očekivano, ali daleko više od njihovih pretnji i govora mržnje brine ćutanje međunarodnih predstavnika na Kosmetu pa i čitave Evropske unije", ocenio je gradonačelnik Severne Mitrovice.

On je istakao da bi međunarodna zajednica konačno morala da odreaguje na, kako je rekao, evidentne pretnje, ne samo Ramuša Haradinaja, već i ostalih albanskih lidera koje svakako ne doprinose stabilnosti "ionako nestabilne situacije na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023