"Pretnje i retorika iz dana komunizma, mora da prestane"

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi uveren je da suština sporazuma između Beograda i Prištine mora da dođe od samih strana.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi (Foto arhiva Kim)

Kako je rekao, taj sporazum mora da bude primenjiv, trajan i da doprinosi stabilnosti u regionu, ali mora i da obezbedi sigurnost svim građanima, uključujući kosovske Srbe i SPC.

Navodeći, naime, da postoje ograničenja kad je reč o tome što će SAD da prihvate kao sporazum, Delavi je u video poruci iz Prištine govorio upravo o tome da svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući "osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu".

"U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive", poručio je u video poruci američki ambasador iz Prištine.

Delavi je naglasio da SAD žele da pomognu da se postigne sporazum koji bi bio "primenjiv, trajan i koji bi doprineo stabilnosti u regionu".

"Ne želimo da se vratimo u stare dane, ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti", zaključio je Delavi.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane