Vesti
Politika

"Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka"

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević, izjavila je gostujući na televiziji Prva, da su srpske službe bezbednosti upozorile državnu delegaciju da će biti tačke 10 tokom razgovora u Vašingtonu. Ona je istakla da preseljenje srpske ambasade u Jerusalim "nije konačna odluka".
Suzana Vasiljević (Foto Insajder)

Ima tačke, nema tačke...

U dokumentu koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu, tačka 16 (vidi sliku u Galeriji fotografija) glasi:

"Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine".

Vasiljevićeva je kazala da je potpisani sporazum zapravo "izjava o namerama", ali i obavezujući dokument. U tom sporazumu loših strana nema, dodala je.

Ona je rekla da preseljenje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim nije definitivno.

"Preseljenje ambasade u Jerusalim nije konačna odluka. O sledećim koracima će se razgovarati i to sve zavisi od postupaka Izraela nakon toga. Mi za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano. Ta tačka nije na našem papiru, ima je na papiru Prištine, nema je na našem papiru”, kazala je Vasiljević.

Na pitanje kako su na premeštanje ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević je navela da su reakcije uglavnom bile pozitivne i da Srbija "nema nikakvih većih zamerki". "O tome će predsednik govoriti u narednom periodu", najavila je Vasiljević.

Prema njenim rečima, delegacija Srbije je otišla u Vašington uz saznanje da će biti sporne "tačke 10" i da je prištinska delegacija uslovljavala da će učestvovati u pregovorima u SAD ako se međusobno priznanje nađe na sastanku u Vašingtonu.

"Vučić je pokušao da upozori evropske zvaničnike da će ta tačka biti na papiru. Oni su sve vreme tvrdili da to neće biti i da je to samo ekonomski sporazum. Grenel je nagoveštavao da će biti iznenađenja, ali nije bilo konkretnih informacija šta su iznenađenja”, objašnjava Vasiljević, dodajući da je Vučić rekao da Srbija ne može da nastavi pregovore ukoliko "tačka 10" ostane na papiru.

Vasiljevićeva je rekla da će posle 20. septembra, u Srbiju doći Adam Boler i verovatno Ričard Grenel i tada će se, kako kaže, nastaviti razgovori o ekonomiji.

"Nastavak pregovora u Briselu će biti krajem meseca i tad će tema biti osnivanje Zajednice srpskih opština i ekonomske obaveze", navela je Vasiljević.

"Lavrov se izvinio zbog Zaharove"

Dodaje da je Vučić tokom boravka u Briselu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije, kao i da se Lavrov izvinio zbog Fejsbuk posta Marije Zaharove.

"Taj gest je bio neprimeren i nedostojan njene pozocije. Taj razgovor se dogodio dok smo mi bili u Briselu, a gospodin Lavrov se izvinio zbog nekorektnog gesta svoje saradnice. Ne mogu da pričam o detaljima, ono što smo hteli da kažemo je navedeno u saopštenju", navela je ona.

O sedenju u Beloj kući

Vasiljević je rekla da je protokol sedenja u Beloj kući potpuno isti za sve zemlje, kao i da je Vučić sedeo naspram Trampa zbog epidemioloških mera.

"Da li ste vi videli da je u Prištini bilo ko reagovao na to kako je sedeo Hoti? To je protokol koji je uspostavljen od trenutka kad je pandemija počela – kako za sve, tako je bilo i za nas", objasnila je Vučićeva savetnica za medije.Ostale vesti

Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020