Vesti
Politika

Premijeri danas u Briselu

U Briselu se danas, po drugi put za manje od sedam dana, sastaju srpska i prištinska delegacija, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom, kako bi nastavile dijalog o nerešenim krupnim pitanjima.
Premijeri danas u Briselu
Briselski pregovarači (Foto FoNet screenshot)

UBriselu su juče završeni razgovori ekspertskih timova u okviru priprema za današnju rundu dijaloga.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da predstojeći razgovori u Briselu neće biti ni laki, ni jednostavni, da srpska delegacija na dijalog uvek ide sa dobrom verom i nadom u rešenja, mada rešenja ne zavise samo od nas.

Premijer je rekao da ne može da prognozira ishod nove runde, ali da nema dileme da će se boriti za svoju zemlju i za naš narod na Kosovu i Metohiji.

“A, kakav će rezultat biti, videćemo sutra... Naravno, potrebni su kompromisi, ali to mora da razume i druga strana”, rekao je Vučić.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u intervjuu Tanjugu da bi Mogerini, ukoliko danas dođe do prodora u dijalogu Beograda i Prištine, mogla da predloži otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

I evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je izjavio da je “optimista” i da je “uveren će tokom sledeće runde biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja pre kraja godine”.

U kabinetu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini će, kao i prošle sedmice, biti reči o četiri krupna pitanja: Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i “Parku mira” na mostu koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice.

“Ali, mi idemo (u Brisel) sa dobrom verom i nadamo se rešenjima, ali, da će ih biti ne zavisi uvek od nas”, poručio je premijer Vučić.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022