Vesti
Politika

Premijer Norveške razočaran odlukom Кosova da ne dozvoli srpske izbore

Premijer Norveške Jonas Gar Stere je danas izrazio razočaranje što kosovske vlasti nisu dozvolile da se srpski izbori 3. aprila organizuju na isti način kao prethodni izbori.
Premijer Norveške razočaran odlukom Кosova da ne dozvoli srpske izbore
Premijer Norveške Jonas Gar Stere (Foto newsy-today com)

On je podržao nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, saopšteno je na sajtu norveške vlade.

Кako se navodi u saopštenju, Stere je na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Кurtijem u Oslu naglasio važnost dijaloga Beograda i Prištine i naveo da postojeći sporazumi moraju da se primenjuju, kao i da obe strane moraju da se uzdrže od radnji koje umanjuju poverenje među njima.

"Zato sam iskoristio priliku tokom našeg sastanka da izrazim svoje razočaranje što Кosovo nije dozvolilo da se srpski izbori 3. aprila organizuju na isti način kao prethodni izbori", rekao je norveški premijer.

On je još naglasio da se da stabilnost na Zapadnom Balkanu ne može "uzeti zdravo za gotovo" i upozorio da bi "nerešena pitanja iz devedesetih mogla ponovo da zapale region", navodi se u saopštenju norveške vlade.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022