Vesti
Politika

Premijer Crne Gore u Prištini: Glavna tema demarkacija

Premijer Crne Gore Duško Marković razgovaraće u Prištini sa najvišim zvaničnicima Kosova, a jedna od glavnih tema biće demarkacija.
Premijer Crne Gore u Prištini: Glavna tema demarkacija
Duško Marković (Foto CDM)

Tokom posete Kosovu premijer Marković sastaće se sa premijerom Ramušom Haradinajem, predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem.

Razgovaraće se i o pitanju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom koji je potpisan 2015. godine i koji je Skupština Crne Gore ratifikovala.

"U interesu je svih da se pitanje demarkacije što pre reši. Sada je to pitanje u rukama poslanika Skupštine Kosova", izjavila je za prištinske medije direktorka kancelarije za odnose sa javnošću u kabinetu premijera Kosova Donjeta Gaši.

Gaši je najavila da će se tokom posete razgovarati i o organizovanju zajedničke sednice Vlada Kosova i Crne Gore.Ostale vesti

Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021