Vesti
Politika

Prelaz Merdare i dalje zatvoren, barikade na severu ušle u 19. dan

Kako javljaju mediji, prelaz Merdare iz pravca Kuršumlije ka Podujevu je i dalje blokiran. Kosovska policija ga je zatvorila za saobraćaj, pa ga nije moguće proći ni peške. Putnici se usmeravaju na prelaze Mutivoda i Bela Zemlja. Srbi na severu Kosova su i dalje na barikadama, a noć je protekla mirno.
Prelaz Merdare i dalje zatvoren, barikade na severu ušle u 19. dan
Blokada u selu Merdare (Foto Kim)

Kako navodi više medija u svojim izveštajima, noć na severu Kosova je protekla mirno. I dalje nije poznato da li će, kada i ko ukloniti postavljene barikade, a tokom pretprošle noći su postavljene nove, neke od njih u gradskom jezgru severnog dela Kosovske Mitrovice.

Poznavaoci prilika smatraju da se građani neće povući sa barikada dok se ne ispune svi njihovi uslovi. Podsetimo, oni zahtevaju da Priština oslobodi trojicu bivših pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti i povuče specijalne jedinice sa severa Kosova.

Sa druge strane, zvanična Priština poručuje da "čeka KFOR", ali da je sposobna da barikade sama ukloni narednih dana.

"Ako ih ne ukloni KFOR, mi ćemo. To ne može trajati mesecima, ne može sedmicama. To može trajati samo danima", rekao je juče premijer Kosova Aljbin Kurti.

U međuvremenu, Kosovo je negiralo da je podiglo borbenu gotovost svojih snaga, dok je Beograd to učinio, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proteklu noć proveo zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, obilazeći vojne jedinice stacionirane između Kraljeva i Raške.

Sinoć je oko 50 ljudi blokiralo administrativni prelaz Merdare iz pravca Kuršumlije ka Podujevu, pa je  saobraćaj i preko tog prelaza obustavljen. Kako je javio dopisnik RTS-a, postavljeni su kamioni sa prikolicom i traktori "radi podrške Srbima na Kosovu i Metohiji".

Kosovska policija se ubrzo oglasila saopštenjem i pozvala putnike da ga izbegavaju, a koriste prelaze Bela Zemlja i Mutivode.Ostale vesti

Lutovac: Ono što se desilo u Banjskoj je tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je ono što se desilo 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova, tektonski poremećaj na političkoj sceni Srbije.
  • 04.10.2023
Džejms O’Brajen pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju
Američki Senat je potvrdio imenovanje Džejmsa O’ Brajena za pomoćnika državnog sekretara Blinkena za Evropu i Evroaziju.
  • 04.10.2023
Ambasador SAD: Treba nam vremena da razumemo šta se dogodilo u Banjskoj
"Znamo više nego što smo znali, ali još uvek saznajemo stvari o tome, to zahteva vreme. Okolnosti su bile komplikovane i trebaće nam neko vreme da razumemo sve posebnosti. Ali, ne verujemo da je ovo bila spontana stvar, rekao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer komentarišući tragične događaje u Banjskoj od 24. septembra.
  • 04.10.2023
Berbokova insistira na deeskalaciji na Kosovu
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovo se zauzela za deeskalaciju napetosti između Kosova i Srbije.
  • 04.10.2023
Osmani: Sa evropskim liderima u Granadi o bezbednosnim izazovima na Kosovu
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Španiju na predstojeći susret lidera Evropske unije u Granadi, gde će sa zvaničnicima razgovarati o bezbednosnim izazovima na Kosovu nakon događaja u Banjskoj.
  • 04.10.2023
Šefica Unmika u Beogradu: Potrebna transparentnost u istrazi Banjske
Specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica UNMIK-a Karolina Zijade je tokom boravka u Beogradu pozvala na transparentnost u istragama i odgovornosti u vezi sa događajima od 24. septembra u Banjskoj.
  • 04.10.2023