Vesti
Politika

Prelaz Merdare i dalje zatvoren, barikade na severu ušle u 19. dan

Kako javljaju mediji, prelaz Merdare iz pravca Kuršumlije ka Podujevu je i dalje blokiran. Kosovska policija ga je zatvorila za saobraćaj, pa ga nije moguće proći ni peške. Putnici se usmeravaju na prelaze Mutivoda i Bela Zemlja. Srbi na severu Kosova su i dalje na barikadama, a noć je protekla mirno.
Prelaz Merdare i dalje zatvoren, barikade na severu ušle u 19. dan
Blokada u selu Merdare (Foto Kim)

Kako navodi više medija u svojim izveštajima, noć na severu Kosova je protekla mirno. I dalje nije poznato da li će, kada i ko ukloniti postavljene barikade, a tokom pretprošle noći su postavljene nove, neke od njih u gradskom jezgru severnog dela Kosovske Mitrovice.

Poznavaoci prilika smatraju da se građani neće povući sa barikada dok se ne ispune svi njihovi uslovi. Podsetimo, oni zahtevaju da Priština oslobodi trojicu bivših pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti i povuče specijalne jedinice sa severa Kosova.

Sa druge strane, zvanična Priština poručuje da "čeka KFOR", ali da je sposobna da barikade sama ukloni narednih dana.

"Ako ih ne ukloni KFOR, mi ćemo. To ne može trajati mesecima, ne može sedmicama. To može trajati samo danima", rekao je juče premijer Kosova Aljbin Kurti.

U međuvremenu, Kosovo je negiralo da je podiglo borbenu gotovost svojih snaga, dok je Beograd to učinio, pa je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proteklu noć proveo zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, obilazeći vojne jedinice stacionirane između Kraljeva i Raške.

Sinoć je oko 50 ljudi blokiralo administrativni prelaz Merdare iz pravca Kuršumlije ka Podujevu, pa je  saobraćaj i preko tog prelaza obustavljen. Kako je javio dopisnik RTS-a, postavljeni su kamioni sa prikolicom i traktori "radi podrške Srbima na Kosovu i Metohiji".

Kosovska policija se ubrzo oglasila saopštenjem i pozvala putnike da ga izbegavaju, a koriste prelaze Bela Zemlja i Mutivode.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023