Vesti
Politika

Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu

Unija samostalnih sindikata Kosova zvanično je saopštila da je suspendovala štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju.
Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu
Vlada Kosova (Foto Kim)


Predsednik Štrajkačkog odbora Rahman Jašaraj rekao je da se štrajk obustavlja i da se nada da u januaru 2023. neće biti potrebe za njegovim nastavkom.

Jašaraj je rekao da je suspenzija bila želja većine štrajkača.

„Želim da Vlada i parlament održe reč o Zakonu o platama. Obavestite vladu i javnost da se štrajk ne završava već se na osnovu volje članstva suspenduje do januara 2023. godine. Rezultati deklaracija se ne razlikuju mnogo. Voleo bih da je vlada dobila jasnu poruku o štrajku, želeo bih da vlada ovu deklaraciju o našoj suspenziji ne shvati kao pobedu, jer niko nije pobedio“, rekao je Jašaraj.

On je rekao da je stvoreno uverenje da Kurtijeva vlada želi štrajk, kako građani Kosova ne bi postavljali pitanja o drugim problemima.

„Preuzeli smo sve sindikalne akcije da ispunimo zahteve članstva, Vlada je nastavila da ih ignoriše i jedina opcija je bila generalni štrajk. Umesto poruka optimizma Vlada je davala izjave sa uvredama kao da želi da podstakne štrajkače da što duže nastave štrajk“, rekao je Jašaraj.

Predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli rekao je da je štrajk legalan.

„Štrajk je bio legalan, neophodan i sindikalna obaveza i korišćen je kao poslednje sredstvo u odnosu na vlast. Štrajk nije bio i neće biti lični čin bilo koga, ni pojedinca, ni grupe. Štrajk je definisan Ustavom i zaštićen je međunarodnim pravnim aktima, kao što je definisano i u sindikalnim organizacijama, uz druga prava, posebno u pogledu bezbednosti države, a sva su regulisana posebnim zakonima“, rekao je Hikoli.

Zaposleni u javnom sektoru su zahtevali pored ostalog i dodatak od 100 evra za sve zaposlene dok se ne donese i počne primena novog Zakona o platama.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022