Vesti
Politika

Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu

Unija samostalnih sindikata Kosova zvanično je saopštila da je suspendovala štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju.
Prekinut štrajk zaposlenih u javnom sektoru na Kosovu
Vlada Kosova (Foto Kim)


Predsednik Štrajkačkog odbora Rahman Jašaraj rekao je da se štrajk obustavlja i da se nada da u januaru 2023. neće biti potrebe za njegovim nastavkom.

Jašaraj je rekao da je suspenzija bila želja većine štrajkača.

„Želim da Vlada i parlament održe reč o Zakonu o platama. Obavestite vladu i javnost da se štrajk ne završava već se na osnovu volje članstva suspenduje do januara 2023. godine. Rezultati deklaracija se ne razlikuju mnogo. Voleo bih da je vlada dobila jasnu poruku o štrajku, želeo bih da vlada ovu deklaraciju o našoj suspenziji ne shvati kao pobedu, jer niko nije pobedio“, rekao je Jašaraj.

On je rekao da je stvoreno uverenje da Kurtijeva vlada želi štrajk, kako građani Kosova ne bi postavljali pitanja o drugim problemima.

„Preuzeli smo sve sindikalne akcije da ispunimo zahteve članstva, Vlada je nastavila da ih ignoriše i jedina opcija je bila generalni štrajk. Umesto poruka optimizma Vlada je davala izjave sa uvredama kao da želi da podstakne štrajkače da što duže nastave štrajk“, rekao je Jašaraj.

Predsednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli rekao je da je štrajk legalan.

„Štrajk je bio legalan, neophodan i sindikalna obaveza i korišćen je kao poslednje sredstvo u odnosu na vlast. Štrajk nije bio i neće biti lični čin bilo koga, ni pojedinca, ni grupe. Štrajk je definisan Ustavom i zaštićen je međunarodnim pravnim aktima, kao što je definisano i u sindikalnim organizacijama, uz druga prava, posebno u pogledu bezbednosti države, a sva su regulisana posebnim zakonima“, rekao je Hikoli.

Zaposleni u javnom sektoru su zahtevali pored ostalog i dodatak od 100 evra za sve zaposlene dok se ne donese i počne primena novog Zakona o platama.Ostale vesti

Rama: NATO treba da uspostavi kontrolu nad severom Kosova
Albanski premijer Edi Rama izjavio je za britanski list Fajnenšel tajms da bi NATO trebalo da ponovo uspostavi kontrolu nad severom Kosova, pozivajući zapadne lidere da reše "beskrajno ludilo među balkanskim zemljama".
  • 04.10.2023
Vučević o saslušanju Radoičića: Utvrdiće se sve dostupne činjenice

Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević rekao je, povodom povodom privođenja i saslušanja Milana Radoičića, da je Srbija pravna država i da će se utvrditi sve činjenice.

  • 04.10.2023
Mojsilović: Trenutno stanje u kopnenoj zoni bezbednosti –  stabilno ali nepredvidivo
Načelnik Generalšaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je rekao da je u kopnenoj zoni bezbednosti, uz administrativnu liniju s Kosovom "trenutno stanje vojnički stabilno, ali nepredvidljivo".
  • 04.10.2023
Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023