Vesti
Politika

"Predstoji nam težak period i pritisci u vezi sa KiM i RS"

Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je naveo da Srbiju očekuje težak period i pritisci u vezi sa Kosovom i Republikom Srpskom.

"Za očekivati je zajednički ili koncentrisani pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu - priznanju Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno da slušamo. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju", rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS-a.

On je istakao da je važno da svi razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno posle promene u američkoj administraciji.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva, rekao da su analizirani poslednji izbori na Kosovu, na kojima je potvrđena "apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa", na čemu je zahvalan Srbima sa Kosova.

"To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija", rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa Kosova, da bi rekao - završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara sa onima koji to prijhvataju, da sa njima "gradi budućnost Kosova".

"Srpski narod je to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali to neće bas i u međunarodnoj zajednici da razumeju i zato je važno da govorimo o tome", poručio je Vučić.

U tom kontekstu rekao je da su doneti određeni zaključci povodom posete Lajčaka sledeće nedelje.

"Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu", rekao je Vučić.

U petak sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u petak u Kuršumliji biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva SNS, upitan za izjave Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

"A da li će prihvatiti o tome ćemo narednih dana da odlučujemo. Mislim da ćemo u petak u Kuršumliju pozvati sve predstavnike našeg naroda da se konsultujemo", rekao je predsednik Srbije.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021