Vesti
Politika

"Predstoji nam težak period i pritisci u vezi sa KiM i RS"

Na sednici Predsedništva SNS-a, razgovaralo se o stanju na Kosovu posle održanih parlamentarnih izbora i u tom kontekstu razmatrana je i poseta specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji bi u Srbiju trebalo da doputuje sledeće nedelje, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je naveo da Srbiju očekuje težak period i pritisci u vezi sa Kosovom i Republikom Srpskom.

"Za očekivati je zajednički ili koncentrisani pritisak SAD i EU na našu zemlju, da ispunimo zahtev oko, kako Amerikance neskriveno kažu - priznanju Kosova, pošto priznanje Beograda od strane Kosova ne samo da ne znači ništa, već je pomalo i smešno, besmisleno da slušamo. EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali ide ka istom cilju", rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS-a.

On je istakao da je važno da svi razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija nalazi, posebno posle promene u američkoj administraciji.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva, rekao da su analizirani poslednji izbori na Kosovu, na kojima je potvrđena "apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa", na čemu je zahvalan Srbima sa Kosova.

"To je bukvalno jedinstvena podrška na severu pokrajine, dok je za nijansu niža južno od Ibra, i moraćemo da se suprotstavimo, demokratskim političkim sredstvima, nasilju albanskih političkih subjekata, koji zloupotrebljavaju srpske političke predstavnike i pokušavaju da ubede ljude da je nezavisnost Kosova jedina opcija", rekao je Vučić.

U tom smislu, ukazao je da Aljbin Kurti govori kako će razgovarati sa Srbima sa Kosova, da bi rekao - završeno je i činjenica je da je Kosovo nezavisno i da će da razgovara sa onima koji to prijhvataju, da sa njima "gradi budućnost Kosova".

"Srpski narod je to razumeo i zato je u toj meri glasao za Srpsku listu, ali to neće bas i u međunarodnoj zajednici da razumeju i zato je važno da govorimo o tome", poručio je Vučić.

U tom kontekstu rekao je da su doneti određeni zaključci povodom posete Lajčaka sledeće nedelje.

"Govorićemo šta Srbija može, šta ne može, šta želi, a šta nam ne pada na pamet ni po koju cenu", rekao je Vučić.

U petak sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u petak u Kuršumliji biti održan sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Vučić je, nakon sednice Predsedništva SNS, upitan za izjave Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

"A da li će prihvatiti o tome ćemo narednih dana da odlučujemo. Mislim da ćemo u petak u Kuršumliju pozvati sve predstavnike našeg naroda da se konsultujemo", rekao je predsednik Srbije.Ostale vesti

Odalović: Priština treba da otvori arhive, ljudi nisu nestali u šumi
Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za RTS da je Ranko Grujić, koji je poginuo od NATO bombi, pre dva dana ponovo sahranjen kod Peći i da to nije jedini primer skranavljenja grobalja.
  • 08.03.2021
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021