Vesti
Politika

"Predstojeći period odlučujući za rešavanje statusa KiM"

"Pobedom Srpske liste u svim opštinama sa srpskom većinom na lokalnim izborima na KiM, još jednom je potvrđeno jedinstvo srpskog naroda u južnoj pokrajini", kazao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
Milovan Drecun (Foto nspm.rs)

Drecun je dodao da je to važno jer je predstojeći period odlučujući u borbi za rešavanje statusa Kosova.

"U narednom periodu bićemo suočeni sa odlučujućim trenucima u borbi za rešavanje statusa Kosmeta i zato je važno da budemo jedinstveni. Kad ste jedinstveni imate snagu", rekao je Milovan Drecun u Jutarnjem programu RTS-a.

Na lokalnim izborim, dodaje Drecun, ubedljivom pobedom Srpske liste, srpski narod je pokazao želju i volju da se nastavi politika koju je kreirao, realizovao i vodio Aleksandar Vučić.

"Srpska lista je proistekla iz punog jedinstva sa predsednikom Srbije, sa Vladom u Beogradu i čini mi se da se srpski narod opredelio za Srpsku listu jer zna da se na taj način nastavlja politika koja se kreira u Beogradu", naglasio je Drecun.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM ukazuje da se na taj način, učešćem Srba u prištinskom parlamentu, ali i na nivou lokalne vlasti, sprečava donošenje jednostranih zakona koji su protiv interesa srpskog naroda.

"Zatvara se prostor da Albanci mogu da manevrišu, da pronalaze rukovodstvo koje će imati više razumevanja za interese Prištine nego za politiku koju treba da vode sa Beogradom. Ušli smo sada u fazu kada će srpski narod, zajedničkim delovanjem sa Srbijom, moći zajednički da podigne kvalitet života naših građana na KiM", pojasnio je Drecun.

Drecun se, takođe, upitao zbog čega se išlo na izbore na 18 lista, ako se zna da Srpska lista deluje sa Vladom Srbije i da je to direktno prisustvo države Srbije na KiM.

"Ako znate za to, zašto formirate nekakvu svoju listu... zašto se ne približite Srpskoj listi", upitao je Drecun.

Vulin čestitao Srpskoj listi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je Srpskoj listi pobedu u opštinama sa srpskom većinom na lokalnim izborima Kosovu i Metohiji.

"Pobeda Srpske je dokaz da između Vlade Republike Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji ništa i niko ne može da stane", ističe se u čestitki.

Vulin je ukazao da su Srbi na KiM poslušali svog predsednika Aleksandra Vučića, svoje očeve i svoju decu i ostali čvrstvo uz svoju Srbiju.

"Pobedom Srpske Srbi na KiM čvrsto drže svoju sudbinu u svojim rukama. Kao što smo rekli prvog dana kada smo osnovali Srpsku, danas glasaš za Srpsku, sutra stvaraš Srpsku", piše u čestitki.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020