Vesti
Politika

Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu

Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Foto Ministrastvo pravde Kosova)

Kako su preneli prištinski mediji, ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu izrazila je žaljenje što predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta nisu došli na sastanak i ponovila da proces provere nije uperen protiv pojedinaca u pravosuđu.

"Reforma pravosuđa je prioritet Vlade. Veoma sam zainteresovana da se zajednički bavimo reformom pravosuđa jer se to ne radi protiv pojedinaca, već ima za cilj da vrati poverenje građana u pravosudne institucije", kazala je ministarka.

Najavila je da će uputiti novi poziv "onima koji treba da budu deo radne grupe i da daju svoj doprinos", kao i da će u vezi sa procesom provere u pravosuđu razgovarati i sa liderima opozicionih stranaka.

"Zainteresovana sam za saradnju sa političkim partijama. Smatram da je opozicija deo ovih promena. Verujem da će pozitivno odgovoriti na poziv za sastanak", rekla je Hadžiu.

Skoro godinu dana traju nesuglasice između Ministarstva pravde i Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova, dve nezavisne institucije koje za svoj rad odgovaraju Skupštini Kosova.

Povod za to su bile neke od izjava ministarke Hadžiu i njenog zamenika koje su ocenjene kao mešanje u nadležnosti tih pravosudnih institucija.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022