Vesti
Politika

Predstavljen Izveštaj o učinku 38 opština na Kosovu

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Eljbert Krasnići je predstavio Izveštaj o učinku opština i rekao da su rezultati bolji u odnosu na prethodne godine.
Predstavljen Izveštaj o učinku 38 opština na Kosovu
Dielor Gaši i Eljbert Krasnići (Foto Ekonomia Online)

Izveštaj za 2020. godinu je obuhvatio 38 opština na Kosovu, rekao je Krasnići i dodao da će opštine imati koristi od granta za dobar učinak (rezultat), prenosi Ekonomia Online.

"Merenje (učinka) je proces od posebnog značaja. Izveštaj je obuhvatio 19 oblasti opštinske nadležnosti. Posvećeni smo jačanju učinka opština i stoga će izveštavanje o učinku postati obavezno za opštine“, rekao je on.

Šef odeljenja za učinak i transparentnost Dielor Gaši je naveo da se primećuje povećana opštinska transparentnost.

„U ovom izveštajnom periodu prijavilo se 38 opština, sa izuzetkom opštine Severna Mitrovica, gde podaci nisu odobreni od strane gradonačelnika i kao rezultat toga nisu uzeti u obzir. U pogledu rezultata, ukupna prosečna ocena vršenja nadležnosti opština je 57,06 odsto. Opštine sa srpskom većinom pokazuju nizak procenat učinka zbog pogrešnog izveštavanja“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, izveštaji pokazuju da je 86% opštinskih puteva asfaltirano, da se 58% njih održava, a da je 75% domaćinstava priključeno na vodovodnu mrežu.

Opštine treba da se obrate pažnju na alternativni transport, lokalni ekonomski razvoj i posebno ravnomernu zastupljenost polova.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022