Vesti
Politika

Predsedništvo DSK danas o koaliciji i novoj vladi

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa danas će se sastati sa članovima Predsedništva stranke i razgovarati o koaliciji sa Samoopredeljenjem i formiranju nove vlade, prenosi Koha.
Predsedništvo DSK danas o koaliciji i novoj vladi
Isa Mustafa (Foto grid.al)

Sastanak je organizovan dan nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači imenovao lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija za mandatara nove vlade.

Samoopredeljenje je prethodnog zvanično predalo Kurtijevu kandidaturu iako koalicioni sporazum sa DSK još nije postignut.

DSK i Samoopredeljenje imaju rok od dve nedelje da se dogovore o novoj vladi.

Obe stranke su najavile da će uložiti napore u narednih 15 dana da postignu sporazum.

Na Kosovu formiranje vlade reguliše Ustav Kosova koji se ovim pitanjem bavi u članu 95 kao i presuda Ustavnog suda koja se odnosi na mandat za sastav nove vlade.

“Kandidat za premijera najakasnije 15 dana nakon njegovog imenovanja, podnosi sastav vlade Skupštini Kosova i traži odobrenje od parlamenta”, piše u planu 95.2 Ustava.

U slučaju da pobednička stranka ili koalicija ne uspe da formira vladu, predsednik odlučuje o tome kome pripada mesto mandatara, piše Koha navodeći da bi, prema mišljenju Ustavnog suda, tada mesto mandatara trebalo da pripadne stranci koja sledeća ima najveći broj mesta u parlamentu.

Sastanak Predsedništva DSK će biti održan u 14.00 sati u sedištu stranke.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020