Vesti
Politika

’’Predsednik da prestane sa obećavanjem konačnog rešenja’’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da odustane od trenutne politike koju vodi prema Kosovu, rekao je član Predsedništva Srpskog nacionalnog foruma (SNF) Momčilo Trajković u emisiji „Slobodno srpski“, ističući da su predstavnici SNF-a to i zatražili lično od predsednika na sastanku pre mesec dana.

„Tražimo da prestane da obećava da će konačno rešiti status Kosova, jer danas Srbija nije u poziciji da može da rešava problem konačnog statusa Kosova, a da to bude u korist naših nacionalnih i državnih interesa. Naš zadatak je bio da mu saopštimo da postoje Srbi i da većina misli onako kako mi govorimo, koji se ne slažu sa politikom koja treba konačno danas da reši Kosovo, jer to u stvari vodi ka nezavisnosti Kosova”, rekao je.

Na pitanje ’zašto se predsedniku Srbije žuri da reši pitanje Kosova’, Trajković je kazao da se verovatno radi o ranije preuzetim obavezama koje su nametnute od strane Zapada.

„Ima obavezu prema onima koji ga podržavaju, od centara moći, pre svega mislim na Ameriku, na Brisel i ta nervoza se oseća u poslednje vreme, od njegovog boravka u Nemačkoj. Dakle, u tom grmu leži zec i tu je sada problem – na koji način da on ili nastavi da to radi što je počeo da radi ili da se okrene. Sigurno oni koji mu daju podršku traže ispunjenje nekakvih zahteva, a to je pre svega, rešavanje Kosova, jer ne verujem da Merkelova može da traži od Vučića nešto drugo, osim da prizna nezavisnu državu Kosovo, jer je i Nemačka priznala Kosovo“, naveo je Trajković koji smatra da će rezultat predloga Aleksandra Vučića o Kosovu koji je najavio krajem marta ili početkom aprila biti referendum.

„Ne verujem da bi smeo bilo ko u Srbiji da sam, pa makar to bio i predsednik Republike Srbije, saopšti stav i kaže – ovo je rešenje, očigledno da će to ići ka referendumu. Referendum je nešto što je u ovom trenutku poželjno, ali moraju da se stvore uslovi, jer referendumi mogu biti ovakvi ili onakvi. Od toga kakva će biti pitanja, do toga ko organizuje referendum, ima li dovoljno demokratičnosti, šta su to birački spiskovi i mnogo toga kako bi mogli da garantuju da bi referendum bio demokratski i iz njega dobili pravu odluku“, rekao je.

Komentarišuće sve češće pisanje medija o navodnoj podeli Kosova Trajković smatra da to nije realno.

„Mislim da se više ovde govori o razmeni teritorija, dakle severno Kosova za jug Srbije – Preševo, Bujanovac i Medveđu. Srbija bez tog koridora 10 je prosto nefunkcionalna, kao ’čovek bez noge’. Ja mislim da bi to bila prava katastrofa da se za sever Kosova da jug Srbije, a suština za šta se Srbi, kad je Kosovo i Metohija u pitanju bore, jeste ono što je ispod Ibra, ovde je taj, takozvani, mit kosovski. Ispod Ibra, a ne iznad Ibra“.

Srpska lista da ne krši Ustav Srbije

Eventualna podrška Srpske liste ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom značila bi kršenje Ustava Srbije, smatra Trajković.

“Ako je Srpska lista državni projekat Srbije, onda Srpska lista mora da da se ponaša na način da čuva Ustav Srbije. Dakle, to nije granica između Kosova i Crne Gore, već je to granica između Srbije i Crne Gore. Davanje podrške za Sporazum o demarkaciji značilo bi protivustavno delovanje Srpske liste”, naveo je Trajković.

Susret sa patrijarhom

Govoreći o nedavnom susretu čanova SNF sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem, Trajković je kazao da i sam patrijarh izražava bojazan za budućnost Kosova.

„Patrijarh nam je rekao da mu je teško kad čuje da će doći do „bolnih rezova“, da će se praviti kompromis i tako dalje i onda se pita šta se iza toga krije, ali ima nadu da do toga neće doći. U suštini Crkva i patrijarh u potpunosti podržavaju naše stavove i naš projekat, kako i na koji način treba opstati ovde na Kosovu i Metohiji. Dakle, treba jačati ovaj narod koji je ovde, ekonomski, politički, nacionalno, sačuvati teritoriju, prostor“.

Trajković je najavio da će Srpski nacionalni forum u sredu 07.02.2018. godine organizovati još jedan u nizu okruglih stolova pod nazivom „Kosovo i Metohija: Promena politike ili..“ kome će po prvi put kako je kazao prisustvovati i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici Srpske liste. Trajković je istakao da cilj SNF-a nije da ruši predsednika Srbije niti bilo koga.

„Marko Đurić do sada nije hteo da razgovara, evo sada dolazi i imaćemo prilike da razmenimo mišljenje. Mi želimo da budemo politički partneri, mi Srbi sa Kosova i Metohije, to je naša sudbina, ne možemo sada da rušimo jednog predsednika, pa da dovedemo drugog, pa da njega molimo, pa da ponovo rušimo. Mi želimo da izvršimo pozitivan politički pritisak na današnju vlast da rešava naš problem. Ukoliko ga ne rešava, sami će se okliznuti. Na Kosovu će se svako ko se pravilno ne bavi Kosovom sam okliznuti. Na kraju krajeva, od cara Lazara do današnjeg dana - svi su se okliznuli, samo je pitanje kako ćeš pasti“.

SNF je, po njegovim rečima, spreman i da podrži predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali pod određenim uslovima.

„Mi smo mu pojas za spasavanje. Ako bi odustao od Briselskog sporazuma i od puta koji vodi ka nezavisnosti, mi smo spremni da pružimo ruku i da podržimo takvu politiku“.

Trajković je kazao da još uvek radi na svojoj knjizi koju je najavio pre nekoliko godina, a koja nosi, kako je kazao, radni naslov “Ko je izdao Kosovo”.

“Pošto izdaja još uvek traje, ja ne bih želeo da je završim, a da ne vidim ko je stvarno najveći izdajnik po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je Momčilo Trajković u emisiji “Slobodno srpski“.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021