Vesti
Politika

Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu

Predsednik Albanije Iljir Meta izrazio je rezervu prema regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. On je tokom predavanja na AAB koledžu u Prištini rekao da ta inicijativa ne uživa finansijsku podršku Evropske unije, te da se Srbiji ’ine ustupci i daje uloga u regionu, "iako stalno veličaju duh bivšeg balkanskog kasapina Miloševića".
Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu
Predsednik Albanije Iljir Meta (Foto president.al)

"Svaki pokušaj da nas halucinacijama prošlosti privuku u budućnost mora biti odbačen. Arhitektura mira i bezbednosti koju su NATO i EU iskusili na Zapadnom Balkanu kroz proces pristupanja najbolja je i najsigurnija garancija za održivu budućnost naših zemalja. Moramo biti odlučni da kategorički da odbacimo svaki flert ili pristup koji ide bilo kojim drugim putem osim evroatlantskim i evropskim. Prva rezerva koju imam prema ovoj inicijativi je principijelna. Sve dok je saradnja inkluzivna, ona ne može da ide putem jezika prinude i politike isključivanja. Održiva saradnja je osnova reciprociteta i ravnopravnosti svih strana. Stoga je važno razmotriti principe koji garantuju održivu i dugoročnu saradnju", rekao je predsednik Albanije Meta.

On je dodao da mu smeta i što se Otvoreni Balkan profiliše kroz samo tri zemlje i pomera od "evropskog kišobrana".

"Druga rezerva je pokušaj da se parira Berlinskom procesu, koji je sveobuhvatan i praćen podrškom EU koja je dala konkretne rezultate. Nasuprot toga, Otvoreni Balkan se pomera od evropskog kišobrana, ne uživajući nikakvu finansijsku podršku i čini se da se Srbiji daje ustupak u zamenu za uravnoteženije ponašanje u regionu. Ovo takođe prelazi u treću rezervu... Kako da verujemo dobrim namerama kada je duh Miloševića vaskrsnuo i veliča se?“, upitao je on.

Govoreći o odnosima Albanije i Kosova, Iljir Meta je naveo da je potrebno intenziviranje bilateralnih odnosa.

„Pozdravio sam uspostavljanje dobre tradicije saradnje, ne samo strateške, već bratske, među nama. Naravno, svesni smo da Albanija i Kosovo dele mnogo više tokom godina od zajedničkih strateških interesa. Zato, kao predsednik, želim da vidim bliži, čvršći i stabilniji odnos na svim frontovima. Odnosi između Albanije i Kosova se ne grade protiv bilo koje druge zemlje, pa čak ni naroda u regionu. Njihov prirodni temelj izgrađen je na zajedničkoj istoriji, kulturi i jeziku. Kao rezultat toga, budućnost nema drugog puta osim bratstva. Želim da strane ispune svoje obaveze prema punom potencijalu jačanja naših trgovinskih odnosa", dodao je Meta.

On je ponovio stav Albanije i podršku dijalogu Kosova i Srbije radi postizanja konačnog sporazuma.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022