Vesti
Politika

Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu

Predsednik Albanije Iljir Meta izrazio je rezervu prema regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. On je tokom predavanja na AAB koledžu u Prištini rekao da ta inicijativa ne uživa finansijsku podršku Evropske unije, te da se Srbiji ’ine ustupci i daje uloga u regionu, "iako stalno veličaju duh bivšeg balkanskog kasapina Miloševića".
Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu
Predsednik Albanije Iljir Meta (Foto president.al)

"Svaki pokušaj da nas halucinacijama prošlosti privuku u budućnost mora biti odbačen. Arhitektura mira i bezbednosti koju su NATO i EU iskusili na Zapadnom Balkanu kroz proces pristupanja najbolja je i najsigurnija garancija za održivu budućnost naših zemalja. Moramo biti odlučni da kategorički da odbacimo svaki flert ili pristup koji ide bilo kojim drugim putem osim evroatlantskim i evropskim. Prva rezerva koju imam prema ovoj inicijativi je principijelna. Sve dok je saradnja inkluzivna, ona ne može da ide putem jezika prinude i politike isključivanja. Održiva saradnja je osnova reciprociteta i ravnopravnosti svih strana. Stoga je važno razmotriti principe koji garantuju održivu i dugoročnu saradnju", rekao je predsednik Albanije Meta.

On je dodao da mu smeta i što se Otvoreni Balkan profiliše kroz samo tri zemlje i pomera od "evropskog kišobrana".

"Druga rezerva je pokušaj da se parira Berlinskom procesu, koji je sveobuhvatan i praćen podrškom EU koja je dala konkretne rezultate. Nasuprot toga, Otvoreni Balkan se pomera od evropskog kišobrana, ne uživajući nikakvu finansijsku podršku i čini se da se Srbiji daje ustupak u zamenu za uravnoteženije ponašanje u regionu. Ovo takođe prelazi u treću rezervu... Kako da verujemo dobrim namerama kada je duh Miloševića vaskrsnuo i veliča se?“, upitao je on.

Govoreći o odnosima Albanije i Kosova, Iljir Meta je naveo da je potrebno intenziviranje bilateralnih odnosa.

„Pozdravio sam uspostavljanje dobre tradicije saradnje, ne samo strateške, već bratske, među nama. Naravno, svesni smo da Albanija i Kosovo dele mnogo više tokom godina od zajedničkih strateških interesa. Zato, kao predsednik, želim da vidim bliži, čvršći i stabilniji odnos na svim frontovima. Odnosi između Albanije i Kosova se ne grade protiv bilo koje druge zemlje, pa čak ni naroda u regionu. Njihov prirodni temelj izgrađen je na zajedničkoj istoriji, kulturi i jeziku. Kao rezultat toga, budućnost nema drugog puta osim bratstva. Želim da strane ispune svoje obaveze prema punom potencijalu jačanja naših trgovinskih odnosa", dodao je Meta.

On je ponovio stav Albanije i podršku dijalogu Kosova i Srbije radi postizanja konačnog sporazuma.Ostale vesti

CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022