Vesti
Politika

Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu

Predsednik Albanije Iljir Meta izrazio je rezervu prema regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan. On je tokom predavanja na AAB koledžu u Prištini rekao da ta inicijativa ne uživa finansijsku podršku Evropske unije, te da se Srbiji ’ine ustupci i daje uloga u regionu, "iako stalno veličaju duh bivšeg balkanskog kasapina Miloševića".
Predsednik Albanije ima ’’tri rezerve’’ prema Otvorenom Balkanu
Predsednik Albanije Iljir Meta (Foto president.al)

"Svaki pokušaj da nas halucinacijama prošlosti privuku u budućnost mora biti odbačen. Arhitektura mira i bezbednosti koju su NATO i EU iskusili na Zapadnom Balkanu kroz proces pristupanja najbolja je i najsigurnija garancija za održivu budućnost naših zemalja. Moramo biti odlučni da kategorički da odbacimo svaki flert ili pristup koji ide bilo kojim drugim putem osim evroatlantskim i evropskim. Prva rezerva koju imam prema ovoj inicijativi je principijelna. Sve dok je saradnja inkluzivna, ona ne može da ide putem jezika prinude i politike isključivanja. Održiva saradnja je osnova reciprociteta i ravnopravnosti svih strana. Stoga je važno razmotriti principe koji garantuju održivu i dugoročnu saradnju", rekao je predsednik Albanije Meta.

On je dodao da mu smeta i što se Otvoreni Balkan profiliše kroz samo tri zemlje i pomera od "evropskog kišobrana".

"Druga rezerva je pokušaj da se parira Berlinskom procesu, koji je sveobuhvatan i praćen podrškom EU koja je dala konkretne rezultate. Nasuprot toga, Otvoreni Balkan se pomera od evropskog kišobrana, ne uživajući nikakvu finansijsku podršku i čini se da se Srbiji daje ustupak u zamenu za uravnoteženije ponašanje u regionu. Ovo takođe prelazi u treću rezervu... Kako da verujemo dobrim namerama kada je duh Miloševića vaskrsnuo i veliča se?“, upitao je on.

Govoreći o odnosima Albanije i Kosova, Iljir Meta je naveo da je potrebno intenziviranje bilateralnih odnosa.

„Pozdravio sam uspostavljanje dobre tradicije saradnje, ne samo strateške, već bratske, među nama. Naravno, svesni smo da Albanija i Kosovo dele mnogo više tokom godina od zajedničkih strateških interesa. Zato, kao predsednik, želim da vidim bliži, čvršći i stabilniji odnos na svim frontovima. Odnosi između Albanije i Kosova se ne grade protiv bilo koje druge zemlje, pa čak ni naroda u regionu. Njihov prirodni temelj izgrađen je na zajedničkoj istoriji, kulturi i jeziku. Kao rezultat toga, budućnost nema drugog puta osim bratstva. Želim da strane ispune svoje obaveze prema punom potencijalu jačanja naših trgovinskih odnosa", dodao je Meta.

On je ponovio stav Albanije i podršku dijalogu Kosova i Srbije radi postizanja konačnog sporazuma.Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021