Vesti
Politika

Predizborna tišina na Kosovu pred drugi krug lokalnih izbora

Na Kosovu je u ponoć zvanično počela predizborna tišina za drugi krug lokalnih izbora, koji će se održati u nedelju.
Predizborna tišina na Kosovu pred drugi krug lokalnih izbora
Ilustracija (Foto Kim)

Predizborna tišina će, prema pravilima Centralne izborne komisije (CIK) trajati do zatvaranja biračkih mesta u 19.00 sati u nedelju.

Drugi krug izbora održaće se u 21 opštini, od kojih je samo jedna u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo, Klokot, a u kojima nijedan od biranih kandidata nije uspeo da dobije vise od 50 odsto glasova birača.

14. novembra na glasačkim listićima biće samo po dva kandidata, odnosno imena onih koji su se plasirali kao kandidat sa najvećom podrškom, odnosno drugom najvećom podrškom tokom prvog kruga lokalnih izbora.

Glasanje će se obaviti u 1.638 biračkih mesta, koja će biti otvorena u nedelju od 07.00 časova, pa sve do 19.00.

Centralna izborna komisija (CIK) je uz pratnju policije Kosova dostavila izborni materijal opštinama u kojima će se sutra održati drugi krug lokalnih izbora.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da je i za sutrašnje izbore štampan manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača, odnosno oko 10 odsto ili oko 125.000 listića manje.

Eljezi je najavio da će CIK, osim organizovanja glasanja na 1.638 biračkih mesta, omogućiti i glasanje osobama sa invaliditetom, kao i zaraženima koronavirusom.

Centralna izborna komisija primila je 1.571 paketa sa glasačkim listićima iz dijaspore u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu.

U petak je u ponoć završen proces glasanja dijaspore poštom, koja je glasala od 29. oktobra do 12. novembra.

Pored Klokota drugi krug izbora se održava i u Prištini, Podujevu, Vučitrnu, Gnjilanu, Prizrenu, Đakovici, Glogovcu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku i Mamuši.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023