Vesti
Politika

Predizborna tišina na Kosovu pred drugi krug lokalnih izbora

Na Kosovu je u ponoć zvanično počela predizborna tišina za drugi krug lokalnih izbora, koji će se održati u nedelju.
Predizborna tišina na Kosovu pred drugi krug lokalnih izbora
Ilustracija (Foto Kim)

Predizborna tišina će, prema pravilima Centralne izborne komisije (CIK) trajati do zatvaranja biračkih mesta u 19.00 sati u nedelju.

Drugi krug izbora održaće se u 21 opštini, od kojih je samo jedna u kojoj živi većinski srpsko stanovništvo, Klokot, a u kojima nijedan od biranih kandidata nije uspeo da dobije vise od 50 odsto glasova birača.

14. novembra na glasačkim listićima biće samo po dva kandidata, odnosno imena onih koji su se plasirali kao kandidat sa najvećom podrškom, odnosno drugom najvećom podrškom tokom prvog kruga lokalnih izbora.

Glasanje će se obaviti u 1.638 biračkih mesta, koja će biti otvorena u nedelju od 07.00 časova, pa sve do 19.00.

Centralna izborna komisija (CIK) je uz pratnju policije Kosova dostavila izborni materijal opštinama u kojima će se sutra održati drugi krug lokalnih izbora.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi rekao je da je i za sutrašnje izbore štampan manji broj glasačkih listića u odnosu na ukupan broj birača, odnosno oko 10 odsto ili oko 125.000 listića manje.

Eljezi je najavio da će CIK, osim organizovanja glasanja na 1.638 biračkih mesta, omogućiti i glasanje osobama sa invaliditetom, kao i zaraženima koronavirusom.

Centralna izborna komisija primila je 1.571 paketa sa glasačkim listićima iz dijaspore u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu.

U petak je u ponoć završen proces glasanja dijaspore poštom, koja je glasala od 29. oktobra do 12. novembra.

Pored Klokota drugi krug izbora se održava i u Prištini, Podujevu, Vučitrnu, Gnjilanu, Prizrenu, Đakovici, Glogovcu, Dragašu, Istoku, Kačaniku, Klini, Kosovu Polju, Kamenici, Obiliću, Orahovcu, Štimlju, Vitini, Vučitrnu, Mališevu, Juniku i Mamuši.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022