Vesti
Politika

Pred Skupštinom Kosova četiri zakona i jedan predlog

Pred poslanicima Skupštine Kosova danas predlozi četiri zakona, kao i rasprava o kažnjavanju poslanika Samoopredeljenja.
Pred Skupštinom Kosova četiri zakona i jedan predlog
Skupština Kosova (Foto arhiva Kim)

Pred poslanicima su nacrti izmena Zakona o strancima, zakon o zaštiti od zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, zakon o opremi pod pritiskom i zakon o geološkoj službi Kosova. Na zahtev Pokreta Samoopredeljenje predviđena je i parlamentarna rasprava u vezi sa kažnjavanjem nekoliko aktivista tog pokreta.

Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje tražili su da Skupština raspravlja o povećanju plata svih kategorija zaposlenih koji se plaćaju iz budžeta Kosova i Odluke o visini mesečne plate za porodice iz šeme socijalne pomoći zbog čega je u parlament pozvan premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Ova rasprava se sigurno neće održati zbog odsustva premijera Haradinaja koji danas učestvuje na Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Predviđena je i parlamentarna rasprava, na zahtev potpredsednika Skupštine Kujtima Šalje i šest poslanika-potpisnika o razmatranju Izveštaja o 100 dana rada Vlade Kosova.

Skupština će razmatrati i preporuke Komisije za ljudska prava, nestala lica i peticije u vezi fakturisanja električne energije potrošene u četiri severne opštine Kosova, preporuke Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, kulturu, omladinu, sport, inovacije i preduzetništvo o usvajanju liste devet članova Državnog saveta kvaliteta.

Kosovski parlament će razmatrati godišnji izveštaja Nacionalne kancelarije revizije za 2016 godinu i izveštaj o stanju životne sredine na Kosovu za 2016 godinu.Ostale vesti

Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021
Brnabićeva sa Lajčakom o dijalogu i putu ka EU
Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je specijalnom izaslaniku Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na dobrom i otvorenom sastanku koji su imali u Beogradu.
  • 04.03.2021
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021