Vesti
Politika

Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade

Od 1407 biračkih mesta, prebrojani su glasovi sa 706, tako da se do kraja ove ili početkom sledeće, očekuje završetak ponovnog brojanja, nakon čega sledi potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra.
Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi rekao je da su za prebrojavanje ostali glasovi sa 701 biračkog mesta i da na osnovu dosadašnje dinamike veruje da će proces biti okončan sledećeg ponedeljka.

Ponovno brojanje glasova po odluci Izbornog panela za žalbe obustavilo je konstituisanje sedmog po redu saziva skupštine i formiranje vlade.

Pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova, sa najviše dobijenih glasova i osvojenih skupštinskih mandata, obustavili su pregovore oko nove koalicije do proglašenja konačnih rezultata izbora.

Lider DSK Isa Mustafa sastao se u ponedeljak sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.

Nakon sastanka stranka je objavila saopštenje za javnost u kojem se kaže da je Mustafa, zajedno sa zamenicima Vjosom Osmani, Agimom Veljiu i Ljutfi Hazirijem, informisao Kosneta o toku razgovora sa pokretom "Samoopredeljenje" o programskim pitanjima, posebno u oblastima vladavine zakona, ekonomije, socijalnih pitanja, obrazovanja i zdravstva.

"Mustafa je izrazio zainteresovanost DSK da što pre funkcionišu institucije koje proizilaze iz zahteva ljudi za promenama, što je jasno izraženo na izborima 6. oktobra. Takođe se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci u svim procesima na Kosovu ", navodi se u saopštenju za štampu.

Prištinska štampa prenosi da, iako je međunarodna zajednica nepokolebljiva da ne bi trebalo da bude odlaganja u formiranju nove vlade, "Samoopredeljenje" i DSK još nisu dogovorili moguću koaliciju.

Predstavnici obe stranke rekli su da će, nakon potvrđivanja rezultata izbora, zaključiti proces formiranja nove vlade.

Predstavnici "Samoopredeljenja" smatraju da bi bilo dobro da se lideri dve stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa sastanu.

Aljbuljena Hadžiu iz "Samoopredeljenja" rekla je da su poslali poziv na adresu DSK za sastanak, dodajući da potvrda izbornih rezultata ne treba da bude prepreka postizanju dogovora o novoj vladi.

Hadžiu je takođe ponovila da čak i ako koalicija NISMA-ANR-PP uđe u Skupštinu, za njih neće biti mesta u novoj vladi.Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020