Prebrojavanje glasova odlaže formiranje kosovske vlade

Od 1407 biračkih mesta, prebrojani su glasovi sa 706, tako da se do kraja ove ili početkom sledeće, očekuje završetak ponovnog brojanja, nakon čega sledi potvrđivanje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 6. oktobra.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi rekao je da su za prebrojavanje ostali glasovi sa 701 biračkog mesta i da na osnovu dosadašnje dinamike veruje da će proces biti okončan sledećeg ponedeljka.

Ponovno brojanje glasova po odluci Izbornog panela za žalbe obustavilo je konstituisanje sedmog po redu saziva skupštine i formiranje vlade.

Pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova, sa najviše dobijenih glasova i osvojenih skupštinskih mandata, obustavili su pregovore oko nove koalicije do proglašenja konačnih rezultata izbora.

Lider DSK Isa Mustafa sastao se u ponedeljak sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.

Nakon sastanka stranka je objavila saopštenje za javnost u kojem se kaže da je Mustafa, zajedno sa zamenicima Vjosom Osmani, Agimom Veljiu i Ljutfi Hazirijem, informisao Kosneta o toku razgovora sa pokretom "Samoopredeljenje" o programskim pitanjima, posebno u oblastima vladavine zakona, ekonomije, socijalnih pitanja, obrazovanja i zdravstva.

"Mustafa je izrazio zainteresovanost DSK da što pre funkcionišu institucije koje proizilaze iz zahteva ljudi za promenama, što je jasno izraženo na izborima 6. oktobra. Takođe se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci u svim procesima na Kosovu ", navodi se u saopštenju za štampu.

Prištinska štampa prenosi da, iako je međunarodna zajednica nepokolebljiva da ne bi trebalo da bude odlaganja u formiranju nove vlade, "Samoopredeljenje" i DSK još nisu dogovorili moguću koaliciju.

Predstavnici obe stranke rekli su da će, nakon potvrđivanja rezultata izbora, zaključiti proces formiranja nove vlade.

Predstavnici "Samoopredeljenja" smatraju da bi bilo dobro da se lideri dve stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa sastanu.

Aljbuljena Hadžiu iz "Samoopredeljenja" rekla je da su poslali poziv na adresu DSK za sastanak, dodajući da potvrda izbornih rezultata ne treba da bude prepreka postizanju dogovora o novoj vladi.

Hadžiu je takođe ponovila da čak i ako koalicija NISMA-ANR-PP uđe u Skupštinu, za njih neće biti mesta u novoj vladi.

Ostale vesti

 • Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Tači: Korist od mudrog pozicionaranja saveznika

  Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se danas u Berlinu sa bivšim specijalnim izaslanikom SAD za Kosovo od 2005. do 2006. godine Frenkom Visnerom i bivšom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

 • TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  TOK: Nismo imali uvid u optužnice prištinskog tužilaštva

  Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) i dalje vodi predistražni postupak protiv neidentifikovanih izvršilaca u slučaju ubistva predsednika GI SPD Olivera Ivanovića, rečeno je Insajderu u tom tužilaštvu. Kako su naveli, TOK nije imao uvid u optužnicu koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo pre nekoliko dana podnelo Osnovnom sudu u Prištini protiv šest osoba.

 • Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Haziri: Sporazum DSK i Samoopredeljenja za nekoliko dana

  Zamenik predsednika Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri izjavio je da je postizanje koalicionog sporazuma sa pokretom Samoopredeljenje pitanje dana, dodajući da će razgovori predstavnika dveju stranaka biti nastavljeni kada se Aljbin Kurti vrati iz inostranstva.

 • Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Vučić Merkelovoj: Ukidanje takse pa dijalog

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je, u telefonskom razgovoru, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel utiske nedavnog sastanka u Parizu i govrio o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane