Vesti
Politika

Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje

U Centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije (CIK) završeno je brojanje glasova dijaspore i najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje.
Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Od 2.039 glasova koji su pristigli za prebrojavanje, validna su bila 1.992 glasača listića.

Najviše glasova i u ovom brojanju je dobilo Samoopredeljenje koje ima 1.154 glasa, slede Demokratski savez Kosova (DSK) sa 395 i Demokratska partija Kosova (DPK) sa 276 glasa.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) dobila je 79 glasova, a koalicija Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Partija pravde (PP) dobila je 26 glasova.

Vrhovni sud Kosova prihvatio je žalbu pokreta Samoopredeljenje za ponovno brojanje glasova dijaspore pristiglih u 1.806 paketa.

Brojanjem svih glasačkih listića pristiglih sa zakašnjenjem iz dijaspore stvoreni su uslovi da danas CIK objavi konačne rezultate izbora.

Posle proglašavanja konačnih rezultata politički entiteti koji su učestvovali na prevremenim parlamentarnim izborima, a nezadovoljni su rezultatima, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP).

Ako su nezadovoljne odlukama IPŽP oni se mogu žaliti Vrhovnom sudu Kosova, dok je najviša instanca za žalbe Ustavni sud Kosova.

Prema do sada poznatim rezultatima najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje, sledi DSK, na trećem mestu je DPK, dok je četvrta koalicija ABK i SDPK. Prema ovim rezultatima, koalicija SDIK, ANK i PP nisu prešle izborni prag.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020