Vesti
Politika

Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje

U Centru za brojanje i rezultate Centralne izborne komisije (CIK) završeno je brojanje glasova dijaspore i najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje.
Prebrojani listići dijaspore, najviše glasova za Samoopredeljenje
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Od 2.039 glasova koji su pristigli za prebrojavanje, validna su bila 1.992 glasača listića.

Najviše glasova i u ovom brojanju je dobilo Samoopredeljenje koje ima 1.154 glasa, slede Demokratski savez Kosova (DSK) sa 395 i Demokratska partija Kosova (DPK) sa 276 glasa.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratska partija Kosova (SDPK) dobila je 79 glasova, a koalicija Socijaldemokratska inicijativa (SDIK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Partija pravde (PP) dobila je 26 glasova.

Vrhovni sud Kosova prihvatio je žalbu pokreta Samoopredeljenje za ponovno brojanje glasova dijaspore pristiglih u 1.806 paketa.

Brojanjem svih glasačkih listića pristiglih sa zakašnjenjem iz dijaspore stvoreni su uslovi da danas CIK objavi konačne rezultate izbora.

Posle proglašavanja konačnih rezultata politički entiteti koji su učestvovali na prevremenim parlamentarnim izborima, a nezadovoljni su rezultatima, imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP).

Ako su nezadovoljne odlukama IPŽP oni se mogu žaliti Vrhovnom sudu Kosova, dok je najviša instanca za žalbe Ustavni sud Kosova.

Prema do sada poznatim rezultatima najviše glasova je dobilo Samoopredeljenje, sledi DSK, na trećem mestu je DPK, dok je četvrta koalicija ABK i SDPK. Prema ovim rezultatima, koalicija SDIK, ANK i PP nisu prešle izborni prag.Ostale vesti

Vučić i Hoti 12. jula u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije biće nastavljen u nedelju 12. jula, saopštila je Evropska komisija.
  • 06.07.2020
RIK objavio konačne rezultate izbora,u parlamentu sedam lista
Republička izborna komisija (RIK) usvojila je Izveštaj o ukupnim rezultatima izbora za narodne poslanike Narodne skupštine prema kome je u parlament ušlo sedam izbornih lista.
  • 05.07.2020
Bolton: Ideja o korekciji granice nije moja
Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je za albanski portal "Faksveb" da pitanje "korekcije granice" u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo njegova ideja.
  • 05.07.2020
Vučić: Umoran sam od izjava iz Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ako Albanci na nastavak dijaloga dolaze da bi pričali o međusobnom priznanju, onda je bolje da ni ne dolaze, jer on o tome neće da razgovara, te da ga interesuje samo Srbija.
  • 04.07.2020
Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020