Vesti
Politika

Pre šest godina Kosovo potpisalo SSP

Na današnji dan, pre šest godina, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi ugovorni odnos između EU i Kosova, čime je definisana njegova evropska perspektiva.

Pre šest godina Kosovo potpisalo SSP
Sa potpisivanja sporazuma (Foto Vlada Kosova)

Pre šest godina tadašnji premijer Kosova, Isa Mustafa i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini, potpisali su u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije.

Iz Kancelarije EU na Kosovu navode da je tokom poslednjih šest godina Kosovo, u saradnji sa ovom misijom, radilo na važnim procesima, uključujući sektore pravosuđa, trgovine, obrazovanja i zapošljavanja.

"Politički dijalog i dobrosusedski odnosi su važan deo toga.Ugovor je potpisan na početni period od deset godina, sa mogućnošću produženja. Naredne četiri godine treba iskoristiti za postizanje značajnog napretka.
SSP je vitalno sredstvo za sprovođenje ciljeva Zelene agende prelaskom na održivu proizvodnju energije i obezbeđivanjem zaštite životne sredine".

Iz EU u Prištini ističu da "što se više sporazum bude sprovodio, Kosovo će imati više koristi. Uloga Vlade Kosova je da preuzme vođstvo i obezbedi da se sve obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispune, uz podršku i u saradnji sa Skupštinom, civilnim društvom i privatnim sektorom.

EU poručuje da je spremna da pomogne i da je partner Kosova.

 Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022