Vesti
Politika

Pre šest godina Kosovo potpisalo SSP

Na današnji dan, pre šest godina, stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao prvi ugovorni odnos između EU i Kosova, čime je definisana njegova evropska perspektiva.

Pre šest godina Kosovo potpisalo SSP
Sa potpisivanja sporazuma (Foto Vlada Kosova)

Pre šest godina tadašnji premijer Kosova, Isa Mustafa i visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Federika Mogerini, potpisali su u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije.

Iz Kancelarije EU na Kosovu navode da je tokom poslednjih šest godina Kosovo, u saradnji sa ovom misijom, radilo na važnim procesima, uključujući sektore pravosuđa, trgovine, obrazovanja i zapošljavanja.

"Politički dijalog i dobrosusedski odnosi su važan deo toga.Ugovor je potpisan na početni period od deset godina, sa mogućnošću produženja. Naredne četiri godine treba iskoristiti za postizanje značajnog napretka.
SSP je vitalno sredstvo za sprovođenje ciljeva Zelene agende prelaskom na održivu proizvodnju energije i obezbeđivanjem zaštite životne sredine".

Iz EU u Prištini ističu da "što se više sporazum bude sprovodio, Kosovo će imati više koristi. Uloga Vlade Kosova je da preuzme vođstvo i obezbedi da se sve obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispune, uz podršku i u saradnji sa Skupštinom, civilnim društvom i privatnim sektorom.

EU poručuje da je spremna da pomogne i da je partner Kosova.

 Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022