Vesti
Politika

"Pre ćemo na nove izbore nego da prihvatimo uslove Srpske liste"

Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje izjavio je da nije moguće da se vlast na Kosovu ponovo formira sa Srpskom listom.
Glauk Konjufca (Foto Kim)

Glauk Konjufca je rekao za Ljajmi da Srpska lista imaju zagarantovana mesta Ustavom, ali da Ustav nigde ne kaže da vlada Kosova mora da im ispuni političke uslove.

"Ako poslanici koje izaberu kosovski Srbi prihvate državu Kosovo kao svoju državu, deluju u okviru kosovskih institucija, Samoopredeljenje će biti otvoreno za saradnju", rekao je Konjufca, a prenosi Kosovo onlajn.

Istakao je da će, ako se postave uslovi koji dolaze od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što vlada Aljbina Kurtija sigurno neće prihvatiti, Samoopredeljenje pre izabrati da opet ide na izbore.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020