Vesti
Politika

Pravo glasa na izborima u Severnoj Mitrovici ima 17.721 građanin

Na predstojećim kosovskim lokalnim izborima zakazanim za 17. oktobar, pravo glasa ima 17.721 građanin Severne Mitrovice na ukupno 23 biračka mesta, kazao je predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
Pravo glasa na izborima u Severnoj Mitrovici ima 17.721 građanin
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Ova 23 biračka mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ “Sveti Sava” (10), Srednja tehnička škola “Mihailo Petrović Alas” (6), Medicinska škola sa domom učenika (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala (2) i istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” u Suvom Dolu (1).

Prema rečima Dimitrijevića, birači će na dan izbora morati da nose zaštitne maske i da poštuju sve propisane antikovid mere.

Napominje da birači neće biti dužni da prikažu dokaz o vakcinaciji ili bilo kakav negativan test na virus korona.

“Ništa od toga neće biti potrebno da bi građani ispunili svoju građansku dužnost”, navodi Dimitrijević i dodaje da će i u samim biračkim centrima biti obavezno poštovanje antikovid mera.

“Na ulazu će biti spreja za ruke, maske će biti obezbeđene za one koji ih ne budu imali. Takođe, prilikom izlaska sa biračkog mesta, ruke će se dezinfikovati”, tvrdi Dimitrijević.

Dodaje da će od Opštinskog štaba dobiti listu ljudi koji su zaraženi kovidom 19, te da će i oni ostvariti pravo glasa uz pomoć dva mobilna tima, sastavljena od po tri člana i po jednog iz redova medicinskog osoblja.

“To su osobe koje će biti potpuno zaštićene - u skafanderima će ići kod birača. Pozitivni glasaju uslovno, kao što se i glasa na dvojnim biračkim mestima. Dobiće pečatirane listiće, koje će nakon glasanja sami spakovati u koverat tajnosti, a potom isti ubaciti u koverat za uslovno glasanje na kom se nalaze podaci birača. Tajnost glasanja je maksimalno zaštićena”, podvlači Dimitrijević.

Inače, kutije sa kovertama glasova osoba sa posebnim potrebama, ne otvaraju se u Opštinskoj izbornoj komisiji, već se takve odnose u Centar za prebrojavanje rezultata u Kosovu Polju.

Takođe, kosovska Centralna izborna komisija je donela odluku, u koju je Kontakt Plus imao uvid, da se biračima kojima je istekao rok važenja lične karte, ne duže od šest meseci, omogući pravo glasa na lokalnim izborima.

To je odlučeno na osnovu odluke kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje od 14. jula, da se lične karte od datuma isteka, smatraju važećim narednih šest meseci, a usled “neproizvodnje identifikacionih dokumenata”.

“Bez obzira na datum isteka lične karte, ona se smatra važećom još šest meseci i mogu je koristiti svi građani za obavljanje usluga u javnim i privatnim institucijama unutar Kosova”, stoji u odluci.

Podsetimo, u Severnoj Mitrovici, nadmetaće se tri politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa “Srpski opstanak” i Građanska inicijativa “Mitrovica” više albanskih stranaka.

 Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022