Vesti
Politika

Prag: Peticija za češko povlačenje priznanja Kosova

U Pragu će 17. februara biti organizovan protest zbog jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti, a tom prilikom će se potpisivati peticija za češko povlačenje priznavanja Kosova, pišu "Večernje Novosti".
Prag: Peticija za češko povlačenje priznanja Kosova
Prag (Foto belvi.rs)

Na dokument, koji treba da se nađe pred češkim parlamentom i vladom, prvi potpis je stavio Jan Kavan, bivši šef diplomatije, potpredsednik vlade i predsedavajući Generalne skupštine UN.

Pridruživanje incijativi najavili su, kako se navodi, ugledni političari iz raznih stranaka.

"Nadamo se da će se našoj peticiji pridružiti i predsednik Miloš Zeman", kaže Milutin Ilić, savetnik za Balkan češkog poslanika Jaroslava Foldine čija je konsultantska kuća "Geopolitikon" organizator potpisivanja peticije.

Protesti zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, podseća on, održavaju se kontinuirano od 2009. godine, dok svakog 24. marta prijatelji Srbije protestuju na Vaclavskim namjestima zbog nelegalnog bombardovanja Srbije.

U peticiji u čijem su sastavljanju učestvovali i Jaroslav Foldina i režiser Vaclav Dvoržak, uz tri NVO, prijatelji srpskog naroda, kaže se da je "priznavanje samoproglašene države kosovskih Albanaca bilo grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade".

Tadašnja vlada je, kako se navodi, zanemarila preporuke parlamenta i besprizorno je prekrojila važeće međunarodne sporazume i svoje međunarodne obaveze kao što je povelja UN, Helsinška deklaracija iz 1975., Kumanovski sporazum iz 1999. i Rezoluciju SB UN 1244.

"Zbog toga tražimo da današnja češka vlada ispravi sramotu tadašnje Topolankove vlade, koja nas je tim činom uvrstila među države u kojima vladaju zakoni džungle, što je i za nas, češke državljane, apsolutno neprihvatljivo", kaže se u peticiji.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021