Vesti
Politika

Poznati učesnici izbora na Kosovu, sertifikovano 90 političkih subjekata

Centralna izborna komisija Kosova sertifikovala je 90 političkih subjekata za lokalne izbore, koji su zakazani za 17. oktobar ove godine.

Poznati učesnici izbora na Kosovu, sertifikovano 90 političkih subjekata
CIK (Foto arhiva Kim)

Kako su naveli, od toga su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Prema odluci CIK-a, Demokratski savez Kosova učestvuje na izborima za gradonačelnike u 27 opština i sa 841 kandidatom za odbornike skupštine opština, dok će Demokratska partija Kosova imati 29 kandidata za gradonačelnike i 875 kandidata za odbornička mesta.

Samoopredeljenje ima kandidate za gradonačelnika u 28 opština i 933 kandidata za odbornike, dok se Alijansa za budućnost Kosova takmiči u 21 opštini za gradonačelnika sa 700 kandidata za skupštine opština.

Socijaldemokratska inicijativa ima kandidate za gradonačelnika u šest opština i 289 kandidata za skupštine opština, a sa dva kandidata za gradonačelnika i 259 kandidata za skupštine opština na izborima učestvuje Alijansa Novo Kosovo.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022