Vesti
Politika

Poznati učesnici izbora na Kosovu, sertifikovano 90 političkih subjekata

Centralna izborna komisija Kosova sertifikovala je 90 političkih subjekata za lokalne izbore, koji su zakazani za 17. oktobar ove godine.

Poznati učesnici izbora na Kosovu, sertifikovano 90 političkih subjekata
CIK (Foto arhiva Kim)

Kako su naveli, od toga su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Prema odluci CIK-a, Demokratski savez Kosova učestvuje na izborima za gradonačelnike u 27 opština i sa 841 kandidatom za odbornike skupštine opština, dok će Demokratska partija Kosova imati 29 kandidata za gradonačelnike i 875 kandidata za odbornička mesta.

Samoopredeljenje ima kandidate za gradonačelnika u 28 opština i 933 kandidata za odbornike, dok se Alijansa za budućnost Kosova takmiči u 21 opštini za gradonačelnika sa 700 kandidata za skupštine opština.

Socijaldemokratska inicijativa ima kandidate za gradonačelnika u šest opština i 289 kandidata za skupštine opština, a sa dva kandidata za gradonačelnika i 259 kandidata za skupštine opština na izborima učestvuje Alijansa Novo Kosovo.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021