Vesti
Politika

Poznati prioriteti nominovanog ambasadora SAD za Kosovo

Prema rečima Džefrija Hovenijera, koji je nominovan za poziciju ambasadora u Prištini, “izazovi po nezavisnu državu Kosovo su veliki”.
Poznati prioriteti nominovanog ambasadora SAD za Kosovo
Džefri Hovenijer (Foto tr.usembassy.gov)

Posle čekanja od tri meseca u senatskom Odboru za spoljne poslove SAD je održano saslušanje nominovanih američkih ambasadora na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

“Srbija podržava Srbe na Kosovu, što je razumljivo, ali sve treba da se odvija prema ustavu Kosova”, poručio je Džefri M. Hovenijer senatorima, ali i Beogradu i Prištini.

“Kosovo je zemlja proizašla iz užasa raspada bivše Jugoslavije i etničkog čišćenja Miloševićevog režima. Sjedinjene Američke Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim evropskim partnerima, u zaštiti građana Kosova i podršci u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku državu”, rekao je Hovenier.

Podsetio je kako je “imao sreću učestvovati u tim naporima u raznim svojstvima, uključujući i kao član tima UN-a predvođenog bivšim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem koji je razvio ‘Ahtisarijev plan’ i otvorio put nezavisnosti Kosova”. Osim na Kosovu, radio je i u Turskoj.

Dodao je i da je Kosovo jedna od najproameričkijih zemalja u svetu i bliski partner.

“Želim posebno da naglasim velikodušni odgovor građana i Vlade Kosova u smeštaju evakuisanih iz Avganistana”.

Hovenijer je nabrojao svoje prioritete.

“Nastavak američke podrške suverenom, demokratskom Kosovu, podrška dijalogu pod vođstvom Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi se, citiram predsednika Bidena, ‘trebao usredsrediti na uzajamno priznanje’”.

“Nastaviću da podržavam Vladu Kosova, građane Kosova i nezavisne pravosudne institucije u jačanju vladavine prava i upravljanja, te borbi protiv korupcije”.

“Takođe ću raditi na unapređenju ljudskih prava za sve građane Kosova, uključujući etničke i verske manjine”.

“Konačno, ako budem potvrđen, podržaću kontinuirani postupni i transparentan razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u multietničke, NATO interoperabilne, teritorijalne odbrambene snage”.

Hovenijer, kao i njegov kolega Majkl Marfi koji je nominovan za poziciju ambasadora u BiH, moraju biti potvrđeni u punom sazivu Senata da bi zaista i postali ambasadori.

Gabriel Eskobar je zadužen za kosovsko-srpski dijalog, Metju Palmer za Izborni zakon i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. Sve će to nadgledati Morin Kormak, bivša američka ambasadorka u Bosni i Hercegovini, koja je sada zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Al Džazira piše da svi oni, zajedno sa državnim tajnikom Tonijem Blinkenom, odlično poznaju prilike na Balkanu i niko od njih se neće ustručavati oko nametanja sankcija lokalnih političarima u skoroj budućnosti, a koji ne budu sarađivali s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021