Vesti
Politika

Poznati prioriteti nominovanog ambasadora SAD za Kosovo

Prema rečima Džefrija Hovenijera, koji je nominovan za poziciju ambasadora u Prištini, “izazovi po nezavisnu državu Kosovo su veliki”.
Poznati prioriteti nominovanog ambasadora SAD za Kosovo
Džefri Hovenijer (Foto tr.usembassy.gov)

Posle čekanja od tri meseca u senatskom Odboru za spoljne poslove SAD je održano saslušanje nominovanih američkih ambasadora na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

“Srbija podržava Srbe na Kosovu, što je razumljivo, ali sve treba da se odvija prema ustavu Kosova”, poručio je Džefri M. Hovenijer senatorima, ali i Beogradu i Prištini.

“Kosovo je zemlja proizašla iz užasa raspada bivše Jugoslavije i etničkog čišćenja Miloševićevog režima. Sjedinjene Američke Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim evropskim partnerima, u zaštiti građana Kosova i podršci u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku državu”, rekao je Hovenier.

Podsetio je kako je “imao sreću učestvovati u tim naporima u raznim svojstvima, uključujući i kao član tima UN-a predvođenog bivšim finskim predsednikom Martijem Ahtisarijem koji je razvio ‘Ahtisarijev plan’ i otvorio put nezavisnosti Kosova”. Osim na Kosovu, radio je i u Turskoj.

Dodao je i da je Kosovo jedna od najproameričkijih zemalja u svetu i bliski partner.

“Želim posebno da naglasim velikodušni odgovor građana i Vlade Kosova u smeštaju evakuisanih iz Avganistana”.

Hovenijer je nabrojao svoje prioritete.

“Nastavak američke podrške suverenom, demokratskom Kosovu, podrška dijalogu pod vođstvom Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi se, citiram predsednika Bidena, ‘trebao usredsrediti na uzajamno priznanje’”.

“Nastaviću da podržavam Vladu Kosova, građane Kosova i nezavisne pravosudne institucije u jačanju vladavine prava i upravljanja, te borbi protiv korupcije”.

“Takođe ću raditi na unapređenju ljudskih prava za sve građane Kosova, uključujući etničke i verske manjine”.

“Konačno, ako budem potvrđen, podržaću kontinuirani postupni i transparentan razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u multietničke, NATO interoperabilne, teritorijalne odbrambene snage”.

Hovenijer, kao i njegov kolega Majkl Marfi koji je nominovan za poziciju ambasadora u BiH, moraju biti potvrđeni u punom sazivu Senata da bi zaista i postali ambasadori.

Gabriel Eskobar je zadužen za kosovsko-srpski dijalog, Metju Palmer za Izborni zakon i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. Sve će to nadgledati Morin Kormak, bivša američka ambasadorka u Bosni i Hercegovini, koja je sada zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Al Džazira piše da svi oni, zajedno sa državnim tajnikom Tonijem Blinkenom, odlično poznaju prilike na Balkanu i niko od njih se neće ustručavati oko nametanja sankcija lokalnih političarima u skoroj budućnosti, a koji ne budu sarađivali s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022