Vesti
Politika

Poznat redosled na glasačkim listićima za lokalne izbore

Centralna izborna komisija (CIK) žrebom je odredila redosled političkih entiteta na glasačkim listićima za lokalne izbore na Kosovu koji predstoje 17. oktobra.

Poznat redosled na glasačkim listićima za lokalne izbore
Detalj sa današnjeg žrebanja (Foto Kim)

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je učešće 89 političkih subjekata na predstojećim lokalnim izborima: 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Predstavnici srpskih političkih subjekata koji su prijavili učešće na izborima izvukli su sledeće brojeve:

- Građanska inicijativa "Srpski opstanak" 101,
- Nezavisni kandidat Radoš Repanović 111,
- Nezavisni kandidat Jugoslav Jovanović 115,
- Nezavisni kandidat Slađana Pantović 137,
- Građanska inicijativa "Sloboda Štrpce" 145,
- Srpska lista 147,
- Građanska inicijativa "Narodno jedinstvo" 152,
- Nezavisni kandidat Branimir Stojanović 155,
- Nezavisni kandidat Dragan Repanović 158,
- Građanska inicijativa "Narodna sloga" 161,
- Nezavisni kandidat Bojan Saičić 170,
- Građanska inicijativa "Zubin Potok" 181,
- Građanska inicijativa "Srpska narodna sloga" 187.

Kada su u pitanju albanske političke partije, Samoopredeljenje će nastupiti pod rednim brojem 144, Socijaldemokratska partija pod brojem 127, Alijansa za budućnost Kosova 121, NISMA 119, Demokratski savez Kosova 160, Demokratska partija Kosova 177.

Detaljan spisak kandidata za gradonačelnike možete pogledati OVDE, a spisak kandidata za odbornike u SO možete pogledati OVDE.

Prema trenutno dostupnim informacijama, kampanja za lokalne izbore na Kosovu će početi 15. septembra.

Podsetimo, zbog pogoršane epidemiološke situacije na Kosovu predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku zatražio je od Pokreta Samoopredeljenje, Demokratske patije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova da se izborna kampanja skrati sa 30 na 10 dana, ovaj njegov predlog podržali su lider DPK Memlji Krasnići, odnosno ABK Ramuš Haradinaj.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021