Vesti
Politika

Poznat redosled na glasačkim listićima za lokalne izbore

Centralna izborna komisija (CIK) žrebom je odredila redosled političkih entiteta na glasačkim listićima za lokalne izbore na Kosovu koji predstoje 17. oktobra.

Poznat redosled na glasačkim listićima za lokalne izbore
Detalj sa današnjeg žrebanja (Foto Kim)

Centralna izborna komisija Kosova potvrdila je učešće 89 političkih subjekata na predstojećim lokalnim izborima: 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.

Predstavnici srpskih političkih subjekata koji su prijavili učešće na izborima izvukli su sledeće brojeve:

- Građanska inicijativa "Srpski opstanak" 101,
- Nezavisni kandidat Radoš Repanović 111,
- Nezavisni kandidat Jugoslav Jovanović 115,
- Nezavisni kandidat Slađana Pantović 137,
- Građanska inicijativa "Sloboda Štrpce" 145,
- Srpska lista 147,
- Građanska inicijativa "Narodno jedinstvo" 152,
- Nezavisni kandidat Branimir Stojanović 155,
- Nezavisni kandidat Dragan Repanović 158,
- Građanska inicijativa "Narodna sloga" 161,
- Nezavisni kandidat Bojan Saičić 170,
- Građanska inicijativa "Zubin Potok" 181,
- Građanska inicijativa "Srpska narodna sloga" 187.

Kada su u pitanju albanske političke partije, Samoopredeljenje će nastupiti pod rednim brojem 144, Socijaldemokratska partija pod brojem 127, Alijansa za budućnost Kosova 121, NISMA 119, Demokratski savez Kosova 160, Demokratska partija Kosova 177.

Detaljan spisak kandidata za gradonačelnike možete pogledati OVDE, a spisak kandidata za odbornike u SO možete pogledati OVDE.

Prema trenutno dostupnim informacijama, kampanja za lokalne izbore na Kosovu će početi 15. septembra.

Podsetimo, zbog pogoršane epidemiološke situacije na Kosovu predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku zatražio je od Pokreta Samoopredeljenje, Demokratske patije Kosova i Alijanse za budućnost Kosova da se izborna kampanja skrati sa 30 na 10 dana, ovaj njegov predlog podržali su lider DPK Memlji Krasnići, odnosno ABK Ramuš Haradinaj.Ostale vesti

U Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine o registarskim tablicama
U Briselu je održan sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko registarskih tablica, naveo je na Tviteru specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 28.01.2022
Vučić sa evroparlamentarcima: Srbi sa KiM se suočavaju sa poteškoćama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu poslanicima Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i bivšim poslanicima Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom.
  • 28.01.2022
Aljiu u Preševu: Kosovo ima obavezu da vrati dobro braći
Vlasti Srbije dozvolile su kosovskom ministru životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnu Aljiju zvaničnu posetu Preševu. On je na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa gradonačelnicom Preševa Arditom Sinani rekao da su građani te opštine, ali i Bujanovca i Medveđe, uvek doprinosili Kosovu, pa i u ratu.
  • 28.01.2022
Petković u Nemačkoj o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova i preneo im stavove Beograda o potrebi dosledne primene ranije postignutih sporazuma sa Prištinom.
  • 28.01.2022
’’Održavanje izbora na Kosovu zavisi od međunarodne zajednice’’
Kosovski zvaničnici poručuju da će lokalni Srbi svoje pravo glasa na srpskim aprilskim izborima moći na teritoriji Kosova da iskoriste jedino putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije u Prištini. Najavljeni dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i sprecijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara imaće presudan uticaj na to hoće li kosovske vlasti ipak dozvoliti održavanje izbora ili će ostati pri svom stavu, smatraju sagovornici RTV Kim.
  • 28.01.2022
Eskobar Prištini: Poštujte odluku suda u vezi sa Dečanima
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar poručio je vlastima u Prištini da sprovedu odluku Ustavnog suda za upisivanje u katastar zemljišta manastira Visoki Dečani.
  • 28.01.2022