Vesti
Politika

Poziv gradonačelnicima da daju ostavke

Poslanici  Skupštine AP KiM jednoglasno su zaključili da je Briselski sporazum obavezujući samo za srpski narod, kao i da njegova implementacija znači iseljavanje Srba sa Kosova.

Poziv gradonačelnicima da daju ostavke
Sa sednice u Kosovskoj Mitrovici (Foto S. Krstić)

Na petoj sednici Skupštine AP KiM održanoj danas u Kosovskoj Mitrovici saopšteno je da pozivanje i izdavanje naloga za hapšenje Slaviše Ristića i Stevana Vulovića od strane Euleksa nedvosmisleno potvrđuje da je krajnji cilj „da se preostali srpski narod zastraši i primora na iseljavanje sa ovih prostora“.

Sa današnje sednice upućen je poziv svim  gradonačelnicima, odbornicima i poslanicima koji su izabrani na „lažnim i montiranim kosovskim izborima“ da podnesu neopozive ostavke i na taj način daju svoj doprinos očuvanju države Srbije, kao i da prekinu svaki vid saradnje sa misijom Euleksa, nevladinim i drugim organizacijama, koje se zalažu za potpunu nezavisnost Kosova.

Bivši poslanik u Skupštini Srbije dr Marko Jakšić kazao je da je Briselski sporazum temelj za nastavak gradnje albanske države na Kosovu, da izlazak na izbore Srbima nije doneo ništa dobro, kao i da se ovde sprovodi „hrvatski recept“.

„ Danas je jedan deo naših sunarodnika u albanskim kazamatima, a za drugima je raspisana poternica. Želimo da kažemo da se na delu sprovodi tzv. hrvatski recept. Šta znači hrvatski recept? Proterati Srbe u što većem broju, a one koji su ostali ili čak one koji žele da se vrate, protiv njih treba otvoriti sudske procese i poslati signal svim drugima da za Srbe ovde nema mesta“, smatra Jakšić i dodaje da  je reakcija države Srbije i lokalnih predstavnika koji su birani po zakonima "samoproglašene države Kosovo, krajnje jalova i nemušta“.

Poslanici Skupštine AP KiM su podržali podnošenje Inicijative za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti četiri odluke Vlade Republike Srbije od 10.09.2013. o raspuštanju SO Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok i pozvali  Ustavni Sud Republike Srbije da što hitnije sprovede i okonča postupak ocene ustavnosti.

Od državnog vrha i institucija Republike Srbije zahteva se „raspisivanje lokalnih izbora na KiM u opštinama  gde su odlukama Vlade Republike Srbije nelegalno raspuštene skupštine opština i obrazovani privremeni organi čime bi se omogućilo ponovno uspostavljanje loklanih samouprava po zakonima i važećem Ustavu Republike Srbije i prekinulo bezvlašćei samovolja pojedinaca, koji su na privremene funkcije došli preko stranačkih organa i koji svoje pozicije podređuju ličnim i partijskim interesima“.  Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023