Vesti
Politika

Povučen predlog o demakraciji, sednica završena

Predlog nacrta zakona o razgraničenju između Kosova i Crne Gore povučen je sa dnevnog reda skupštinskog zasedanja, nakon čega je završena i današnja sednica Skupštine.
Povučen predlog o demakraciji, sednica završena
(Foto Kim)

Predlog koji je izazvao veliku pažnju javnosti i proteste u Prištini povučen je na osnovu odluke Vlade Kosova. To je poslanicima saopštio premijer Kosova Isa Mustafa.

"Povlačenje zakona o razgraničenju na današnjoj sednici, ne znači da se Vlada povukla iz sporazuma, već da ne postoje uslovi da se danas glasa", kazao je Mustafa.

Predsednik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj kazao je da je povlacenje zakona o demarkaciji sa Crnom Gorom neopravdano, jer zakon ne može biti povučen sa dnevnog reda ako poslanici Srpske liste nisu prisutni.

“Poštovani premijeru, tražim da budete jasni oko obrazloženja o povlačenju zakona za koji ste rekli da nema glasova. Hajde da glasamo. Poslanici Srpske liste kažu da ne moraju da ispunjavaju neka obećanja, a onda dolaze u parlament”, kazao je Ljimaj.

Današnjoj sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste. Poslanici pokreta Samoopredeljenje, kao i demonstranti koji su bili okupljeni ispred Skupštine vest od povlačenju predloga o demarkaciji dočekali su kao pobedu.

Posle sednice skupštine okupljeni demonstranti počeli su da se razilaze.

Privedene dve poslanice Samoopredeljenja

Na ulazu u Skupštinu Kosova danas je privedena poslanica Pokreta Samoopredeljenje Donika Kadaj Bijupi pošto je u njenoj torbi pronađen biber sprej.

Vest o privođenju potvrđena je i iz njene stranke.

Nešto kasnije biber sprej je pronađen i u torbi Aide Derguti, pa je i ona privedena.

Bez prevoda na srpski za novinare

Za novinare srpskih redakcija koji su pratili današnju sednicu Skupštine nije bio obezbeđen prevod u najvažnijem delu sednice.

Prevođenje na srpski jezik prekunuto je kada se govorilo o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je bila najvažnija tačka dnevnog reda.

Novinarka RTV Kim kaže da su se žalili zaposlenima u parlamentu, ali da su im prevodioci reklli da oni prevode samo za poslanike.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020