Vesti
Politika

Povučen Nacrt zakona o izborima, sednica za izbor predsednika od 18h

Neposredno pre sednice za izbor predsednika Kosova, Samoopredeljenje je iz procedure povuklo izmene Nacrta zakona o opštim izborima, prenosi Ekonomija Onlajn. Sednica Skupštine za izbor predsednika počeće u 18 časova.
Povučen Nacrt zakona o izborima, sednica za izbor predsednika od 18h
Skupština (Foto arhiva Kim)

Samoopredeljenje je, nakon sastanka predsedništva Skupštine, povuklo Zakon o opštim izborima iz Skupštine Kosova neposredno pred početak sednice za izbor predsednika Kosova.

Povlačenje zakona tražili su predstavnici opozicije, među kojima i DSK. Istovremeno Samoopredeljenje je zahtevalo od ove stranke da njeni poslanici budu prisutni u sali tokom sednice na kojoj će se birati predsednik.

Sednica Skupštine je zakazana za 18 sati.

Povodom najavljene sednice oglasio se i američki ambasador Filip Kosnet. On je na društvenim mrežama napisao da stav američke vlade ostaje nepromenjen.

"Podržavamo glasanje skupštine za predsednika. Pozivamo sve poslanike Skupštine da ispune svoje obaveze prema narodu Kosova učešćem u glasanju kako bi se osigurao kvorum", napisao je Kosnet.

 


The U.S. Government position remains unchanged. We support an Assembly vote for President. We call on all members of...

Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Субота, 03. април 2021.Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021