Vesti
Politika

"Povratak u stagnaciji"

Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
Bratu i Jevtić (Foto MZZP)

Nakon razgovora o budućem delovanju ministarstva, Jevtić je istakao da je namera ove institucije da "u budućnosti preduzme konkretne korake na institucionalnom nivou" kako bi, kako navodi, došlo do pozitivnih promena.

”Veoma je važno da dođe do promene trenutne situacije. Za tako nešto nam je neophodna podrška OEBS-a, resornih ministarstva ali i ostalih institucija na Кosovu”, kazao je Jevtić.

Jevtić i Bratu su saglasni da se zvaničnici moraju uzdržati od upotrebe bilo kakve zapaljive retorike koja, kako ističu, u velikoj meri negativno utiče na one koji su se odlučili ili razmišljaju da se vrate na Кosovo.

Kako je rečeno, budući planovi Ministarstva za zajedice i povratak su nastavak saradnje na Skopskom procesu i povratku raseljenih, unapređenje života povratnika i nevećinskih zajednica, ali i primena dogovorenih strategija.Ostale vesti

U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020