Vesti
Politika

Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji između ostalog, predviđa i povlačenje 10% sredstava od ušteđevine iz Trusta, može stupiti na snagu u prvoj sedmici septembra, rečeno je nakon sastanka potpredsednika kosovske vlade Besnika Tahirija i direktora Penzijsko štednog fonda, Ardiana Zalija (Zalli), prenosi Klan Kosova.
Povlačenje sredstava iz Trusta od septembra, ali ne za sve?
Besnik Tahirij i Ardian Zalija (Foto Klan Kosova)

Suma koja je raspoloživa za povlačenje iz Penzijsko štednog fonda je 200 miliona, budući da ovaj fond ima na raspologanju preko dve milijarde evra, izjavio je Tahiri nakon sastanka.

Međutim, 50 odsto građana od njih 630 hiljada koji imaju otvorene račune u Trustu ne mogu povući ta sredstva zbog niskih iznosa koje imaju u ovom fondu, ne prezicirajući koja je donja crta koja je neophodna za ostvarivanje prava na povlačenje sredstava.

„Nacrt zakona je sada u skupštinskom odboru, verujem da će do kraja ove nedelje biti prosleđen skupštini na prvo čitanje i nadam se brzom postupku u drugom čitanju. To znači da nije moguće da u roku od nedelju ili 10 dana prođe u Skupštini. Zatim je potrebno nekoliko dana da zakon stupi na snagu, što bi trebalo da traje dve nedelje. Potom tu je i procedura za podnošenje zahteva, što znači da se pre tri nedelje, po mom mišljenju, to ne može dogoditi”, rekao je Tahiri.

Direktor Trusta, Ardian Zali, s druge strane, obavestio je da su obavljene sve pripreme da se prijave za povlačenje sredstava mogu podneti samo elektronskim putem, zbog pandemije COVID-19.

„Prijave će se vršiti samo elektronskim putem, ali tek nakon što zakon stupi na snagu, potpiše ga predsednik i bude objavljen u Službenom glasniku”, rekao je Zali.

Prema nacrtu Zakona o ekonomskom oporavku, ne preciziraju se kriterijumi za povlačenje 10% sredstava iz fonda, već se samo navodi da se „isplata odobrenih sredstava vrši na osnovu broja, cena i vrednosti jedinica koje ima svaki aplikant na svom ličnom računu“.

Prijava za povlačenje sredstava moći će da se podnese elektronskim putem u roku od 4 meseca od dana stupanja na snagu zakona, navodi se još.Ostale vesti

Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020
Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020