Vesti
Politika

"Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova u važnom trenutku"

Srbija je pokazala da istrajava u politici zaštite državnih i nacionalnih interesa, a povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova od strane Sijera Leone desilo se u važnom trenutku, tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

"Zahvaljujući akciji koja je pokrenuta na inicijativu predsednika Vučića, broj država koje priznaju nezavisnost Kosova i Metohije pao je ispod polovine članica UN”, rekao je Đurić za TV Hepi i podsetio da je nekada Kosovo priznavalo više od 110 zemalja, prenosi Tanjug.

Direktor Kancelarije je konstatovao da danas četiri petine čovečanstva ne priznaje nezavisnost Kosova, ali to nije uteha jer su u Prištini na vlasti političari koji ne pokazuju spremnost za kompromisno, razumno rešenje koje bi zadovoljilo interese srpske i albanske strane.

"Zato je za Srbiju važna poseta predsednika SAD. Odnos sa državom koja je na Balkanu u prethodnim decenijama igrala veoma značajnu ulogu mora da se popravlja", naveo je Ðurić.

On je dodao da se politika SAD ne menja preko noći, ali da srpljivošću i razgovorima sa vodećim američkim političarima, iznoseći argumente Srbije predsednik Vučić pokušava da sa Vašingtonom uspostavi odnos poverenja.

“Vučić je tokom posete najdirektnije ponovio poziciju Srbije najvišim predstavnicima Prištine i američkoj administraciji - da ne očekuju od Srbije da pravi ustupke bilo kome ni za šta i da prestane da štiti svoje interese”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

’’Nemojte da tražite od Srbije da prihvata stvari kao što su članstvo Kosova u Unesko, jer su za Srbe Dečani, Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija, Banjska temelji identiteta i kulture’’, rekao je Ðurić.

Naglasio je da Priština zahtevima za članstvo u Unesku želi da afirmiše svoju poziciju nezavisne države u Savetu bezbednosti UN, ali da od Srbije ne treba očekivati da prihvati nezakonite jednostrane akte.

“Predsednik Vučić je u Vašingtonu, sa punom odgovornošću na taktičan, diplomatski način najuticajnijim ljudima u svetu izneo argumente Srbije. Nije Kosovo jedina osetljiva tema, siguran sam da su bili i razgovori po pitanju vojne neutralnosti Srbije i jačanja naše bezbednosti’’’’, rekao je Ðurić.

Komentarišući nesuglasice između albanskih lidera na Kosovu, ali i između Prištine i Tirane, Ðurić je kazao da je više puta bio svedok vrlo direktnih sukoba između rukovodstva Albanije i Albanaca sa Kosova, kao i međusobnih sukoba između Tačija, Kurtija i Haradinaja.

Ðurić kaže da albanskim političarima na Kosovu više nije važno ništa od velikih nacionalnih ciljeva, već da se bore samo da budu na vlasti.

’’Počeli su da ponavljaju neke naše greške od pre 20-30 godina. Ne kažem da mi treba da se posebno radujemo zbog toga, mi treba da se radujemo jer smo počeli neuporedivo odgovornije da se ponašamo, da gradimo našu državu i jačamo njenu ekonomiju’’, rekao je Ðurić.

Ocenio je da ’’nije mala stvar’’ što Srbija konačno ima definisane ciljeve nacionalne politike i što je za pet godina postigla izvanredne rezultate u ekonomskoj politici, od smanjenja javnog duga sa 78 na 49 odsto BDP, smanjenja nezaposlenosti sa 26 na 9,5 odsto do uvođenja značajnih stimulacija za povećanje nataliteta.

’’Naše je da radimo na dugi rok, da od starih neprijatelja pokušamo da stvorimo, ako ne prijatelje, onda bar države sa kojima sarađujemo, kao što to radi predsednik Vučić u SAD’’, zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Godfri: Vučić će uskoro imati sagovornika sa prištinske strane
Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro imati sagovornika sa prištinske strane u dijalogu. On je istakao da sastanak u Beloj kući nije otkazan, već samo odložen.
  • 04.07.2020
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na "kraju mora da razgovara sa Kosovom" i da "nema šanse da pregovara sa Zapadom o Albancima".
  • 03.07.2020
Zajednička sednica kosovske i albanske vlade u septembru
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem dogovorio da u drugoj polovini septembra bude održana zajednička sednica dveju vlada i da održe skup predstavnika opština sa Kosova i iz Albanije.
  • 03.07.2020
“Pomirenje Beograda i Prištine na dohvat ruke”
Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri ocenio je da je "uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate" i da nema razloga za odlaganja.
  • 03.07.2020
Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020